latinica  ћирилица
20/07/2024 |  20:06 ⇒ 20:15 | Autor: TANЈUG

Šta ako se Bajden povuče iz predsjedničke trke?

Glas Amerike objavio je koji su to scenariji ukoliko demokratski predsjednički kandidat odustane od trke, s obzirom da sve više velikih donatora ima dilemu da li da nastavi da finansira kampanju DŽoa Bajdena, a takođe jer raste broj demokrata koji pozivaju aktuelnog predsjednika da povuče svoju kandidaturu.
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Јuče je iz Bajdenove kampanje poručeno da on ostaje u trci, a, kako je navedeno, ukoliko se povuče, demokrate moraju brzo da odluče o narednim koracima.

Јedan od scenarija bi bio da Bajden, na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji krajem avgusta u Čikagu, podrži alternativnog kandidata i da od delegata traži da glasove koje su namijenili njemu preusmjere na drugog.

Skoro svih 3.896 delegata svoje glasove je namijenilo Bajdenu.

Prva u redu da naslijedi predsjednika je njegova potpredsjednica Kamala Haris.

Taj izbor bi imao smisla i finansijski, jer pravila nalažu da Haris može da potroši novac iz kampanje namijenjene Bajdenu, a sredstva iznose oko 91 milion dolara, prema posljednjem izveštaju iz juna - piše Glas Amerike.

Drugi scenario jeste da stranka može da održi otvorenu konvenciju i odabere nekog od kandidata - među kojima su i guverner Kalifornije Gevin Njusom, guverner Pensilvanije DŽoš Šapiro ili guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Taj scenario, ističe Glas Amerike, bio bi "turbulentan proces koji bi izazvao podjele".

- Nominovanje nekog drugog umjesto Kamale Haris razbjesnilo bi crnkinje - koje su jedan od ključnih stubova podrške demokratama - navedeno je.

Ukoliko bi Bajden odstupio, demokrate bi brzo morale da odluče ko će ga zamijeniti i ko može da dobije izbore, rekao je za Glas Amerike Lari.

Sabato iz Centra za politiku Univerziteta Virdžinije.

I to mora da bude ista osoba.

A pitanje je da li mogu to da izvedu u narednih mjesec dana - napominje Sabato.

Demokrate moraju da odluče i ko bi bio kandidat za potpredsjednika - što opet može da izazove podjele u stranci.

Bajden je trenutno u izolaciji, jer se liječi od virusa korona.