latinica  ћирилица
20/07/2024 |  21:59 | Autor: SRNA

Micotakis: Helenizam neće prestati da se bori dok se Kipar ponovo ne ujedini

Helenizam neće prestati da se bori dok se Kipar ne ujedini, dok se ne zaliječe rane i dok se na veliko ostrvo ne vrati stabilnost i mir, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis na obilježavanju 50 godina od turske invazije na Kipar.
Kirijakos Micotakis (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Kirijakos Micotakis (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

- Ne prihvatamo svršen čin. Naša težnja ostaje jedna - Republika Kipar sa jednim suverenitetom u dvozonskoj dvozajedničkoj federaciji u jednoj državi bez strane okupacione vojske, baš kao što to predviđaju rezolucije UN - rekao je Micotakis.

On je istakao da "rana još krvari" i da je sjever ostrva zarobljenik okupacije, prenio je Katimerini.

- Afroditina zemlja je i dalje podijeljena. Јoš uvijek imamo nestale osobe i izbjeglice rekao je Micotakis.

On je naglasio da "grčko-tursko približavanje pomaže i napretku kiparskog pitanja", ali da to što se vode razgovori ne znači da se dvije strane slažu.

- Imam povjerenje u zakon i vjeru u naše stavove. Uvijek postoji nada sve dok se ono što se radi na terenu ne radi u srcima grčkog naroda i međunarodne zajednice - rekao je Micotakis.

Predsjednik Kipar Nikos Hristodulidis rekao je da za njegovu generaciju postoji samo jedan pravac i da je njegova glavna briga i prioritet kraj okupacije, oslobođenje i ponovno ujedinjenje zemlje.

- Moramo se osloboditi okupacije i podjela koje nagrizaju snage i potencijal Kipra za dalji napredak i prosperitet, koje poništavaju viziju jedinstvene, zajedničke prosperitetne domovine i koje ne dozvoljavaju našoj zemlji da ostvari svoj puni potencijal - rekao je Hristodulidis.

On je naveo da je "neizbježna potreba da se okonča sadašnji neprihvatljivi status kvo i vrate osnovne slobode i ljudska prava za sve Kiprane bez izuzetka".

Na Kipru je danas obilježeno 50 godina od turske invazije na to ostrvo.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kipra jutros u 5.30 časova, označavajući vrijeme kada je počela turska invazija 1974. godine.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je prisustvovao ceremoniji u sjevernom dijelu ostrva, koji je pod turskom kontrolom, rekao je da Turska podržava rješenje "dvije države" za Kipar, dodajući da federalno rješenje nije moguće.