latinica  ћирилица
20/07/2024 |  22:05 | Autor: SRNA

U Trebinju 67. Festival festivala

Omažom prerano preminulom crnogorskom reditelju i dramaturgu Goranu Bulajiću, u Kulturnom centru Trebinje večeras je počeo 67. Festival festivala, smotra najboljih ostvarenja amaterske produkcije regiona.
Festival festivala u Trebinju - Foto: SRNA
Festival festivala u TrebinjuFoto: SRNA

O uglednom stvaraocu, jednom od obnovitelja manifestacije i članu Umjetničkog savjeta Festivala festivala, sa mnogo pijeteta i emotivno govorili su član Umjetničkog savjeta Festivala Slobodan Radović, glumac Dobrilo /Boban/ Čvorović i reditelj Dragan Koprivica.

Večeras je upriličena i projekcija filma "Sjećanje na Gorana", u produkciji Nikšićkog pozorišta.

Koprivica jerekao da je Goran Bulajić ostavio veliki ljudski i stvaralački trag u Crnoj Gori, te da je poštovan i uvijek rado dočekivan kao strpljivi znalac koji je nesebično prenosio svoje iskustvo iz pozorišne i filmske prakse.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra monodramu "Bizmismen", koju je, po tekstu Miodraga Karadžića, prije 30 godina režirao Bulajić, izveo je glumac Vojo Krivokapić.

Goran Bulajić rođen je 1957. godine u Nikšiću. Tokom duge karijere režirao je više desetina pozorišnih komada širom Crne Gore, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije, kao i brojne televizijske drame.

Radio je kao rukovodilac Dramskog studija u Nikšiću, bio odgovorni urednik Umjetničkog progama Televizije Crne Gore, direktor Dječijeg pozorišta u Podgorici, predsjednik Upravnog odbora Radio-televizije Crne Gore.

Bulajić je bio predavač na Filozofskom fakultetu, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu, umjetnički direktor Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću.

Od 1999. bio je profesionalno angažovan kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu, a na proslavi 70 godina, dobio je status doživotnog člana te teatarske kuće.

Festival festivala sutra će, od 20.30 časova svečano otvoriti gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta manifestacije Mirko Ćurić, nakon čega će biti izvedena prva takmičarska predstava, mjuzikl "Aladin" Dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, u dramatizaciji i režiji Kristine Јakšić Balaž.

Do subote, 27. jula, na sceni Kulturnog centra Trebinje biće izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Tetova "Dječak u prugastoj pidžami", Pljevalja "Boing-Boing", Trebinja "Orkestar Titanik", Kisača "Smetovi", Beograda "Let iznad kukavičjeg gnezda" i Zvornika "Јaaao, Milenko!".

Sve predstave počinju u 20.30 časova, a ulaz je slobodan.