latinica  ћирилица
20/07/2024 |  22:07 ⇒ 22:11 | Autor: sputniknews.com

Žestok udar Izraela na Јemen, Huti prijete odgovorom (VIDEO)

Izraelske odbrambene snage izvele su vazdušne napade na objekte Huta u području lučkog grada Hodejde na zapadu Јemenu, saopštila je izraelska vojska.
Napad Izreala na Јemen (Foto: EPA-EFE/HOUTHIS MEDIA CENTER / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE) -
Napad Izreala na Јemen (Foto: EPA-EFE/HOUTHIS MEDIA CENTER / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE)

Huti su napad nazvali agresijom i poručili su da će uslijediti odgovor.

Najmanje 80 ljudi je ranjeno prilikom izraelskih vazdušnih napada, prenosi SABA, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja vlade Huta.

Izvori Sputnjika javljaju da su u napadu poginule dvije osobe.

- Borbeni avioni Odbrambenih snaga Izraela izveli su napade na vojne objekte Huta u području luke Hodejde u Јemenu kao odgovor na stotine napada na Izrael posljednjih mjeseci - navodi se u saopštenju.

Televizija Al Masira navodi je da je u napadu učestvovalo 12 aviona izraelskog vazduhoplovstva. Mediji ističu da je ovo prvi vazdušni napad izraelskih snaga na Hute.

Predstavnik Huta Muhamed Abdesalam saopštio je da je Izrael gađao skladišta nafte i elektranu u Hodejdi, dok portparol Izraelskih odbrambenih snaga navodi da su izraelski lovci gađali "objekte dvostruke namjene, uključujući energetsku infrastrukturu".

Huti: Ovo je agresija - odgovorićemo

Vrhovni politički savjet jemenskog pokreta Ansar Alah (Huti) saopštio je da izraelski vazdušni napadi na grad Hodejdu u zapadnom Јemenu neće ostati bez odgovora, prenosi Al Masira.

- Ova agresija neće ostati bez efikasnog odgovora protivniku - saopštio je savjet pokreta, prenosi Al Masira. Napomenuo je da Huti neće odustati od operacija podrške Gazi.

Netanijahu: Direktan odgovor na napad na Tel Aviv

- Tokom ove operacije pogođeni su ciljevi, udaljeno 1.800 kilometara od naših granica. To će našim neprijateljima dati do znanja da ne postoji mjesto do kog ne može doprijeti ruka Izraela. Napad je direktan odgovor dronovima prilikom kojeg je poginuo izraelski državljanin i ranjeni drugi civili. Tokom posljednjih osam mjeseci Huti su ispalili na Izrael stotine balističkih i krstarećih raketa, kao i dronova - rekao je premijer Izraela Benjamin Netanijahu u obraćanju naciji.

Kako je dodao, napadnutu luku Hodejda Huti su koristili u vojne svrhe "i služio je kao prijemna tačka za smrtonosno oružje koje Hutima isporučuje Iran".

- Oni su koristili to oružje da napadaju Izrael, napadaju zemlje u regionu i napadaju jedan od najvažnijih međunarodnih pomorskih puteva - kazao je Netanijahu.

Čitav Bliski istok može da vidi plamen

Čotav Bliski istok može da vidi "plamen" u jemenskoj luci Hodejda koju kontrolišu Huti, i Izrael će to ponoviti bilo gdje u slučaju novih napada na njegove građane, izjavio je ministar odbrane te zemlje Јoav Galant.

On je tim riječima prokomentarisao operaciju izraelskog Ratnog vazduhoplovstva kao odgovor na jučerašnji napad Huta na Tel Aviv koji je izveden dronovima.