latinica  ћирилица
21/07/2024 |  08:43 ⇒ 12:23 | Autor: sputniknews.com

Tramp: Primio sam metak za demokratiju

Kandidat Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp odbacio je optužbe da je opasnost za demokratiju, rekavši da je prošle nedjelje primio metak za demokratiju.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER, ilustracija) -
Donald Trump (Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER, ilustracija)

Govoreći na prvom javnom skupu Republikanske stranke nakon što je prošle sedmice na njega izvršen atentat, Tramp je odbacio i povezanost sa takozvanim "Projektom 2025".

- Kažu da su neki ekstremni desničari napravili neki Projekat 2025, ja pojma nemam šta je to. Kažu za mene da predstavljam opasnost za demokratiju, a prošle nedjelje sam primio metak za nju - rekao je Tramp.

Trampu se na govornici pridružio i senator iz Ohaja DŽej Di Vens, kojeg je Tramp izabrao za svog kandidata za potpredsjednika i za šta je rekao da je učinio jer je Vens "za radnike".

- On se zalaže za one koji snažno rade. Biće odličan potpredsjednik - rekao je Tramp.

On je naveo da se pred govornicom u Mičigenu pojavio samo, kako je rekao, zahvaljujući božjoj pomoći.

- Suočimo se s tim, nešto posebno se dogodilo prošle sedmice. Tu sam samo uz božju pomoć, inače ne bih bio pred vama - rekao je Tramp.

Vens je istakao da je teško povjerovati da je prije nedjelju dana atentator pokušao da oduzme život Donaldu Trampu.

Tramp još jednom obećao da će brzo okončati sukob u Ukrajini

Tramp je rekao da će, ako pobijedi na predsjedničkim izborima, okončati sukob u Ukrajini i prije svoje inauguracije.

On je okupljenima obećao i da će spriječiti izbijanje Trećeg svjetskog rata.

- Čak i prije nego što uđem u Ovalni kabinet, ubrzo nakon što pobijedimo na predsjedničkim izborima, okončaću ovaj strašni sukob  između Rusije i Ukrajine. Јa sam jedini koji može da kaže: spriječiću Treći svjetski rat - rekao je on.

Tramp je 19. jula razgovarao telefonom sa Volodimirom Zelenskim. Kasnije, on je opisao razgovor kao "veoma dobar". Tokom razgovora, Zelenski je osudio "monstruozni pokušaj ubistva" na Trampa, rekao je američki političar.

Zauzvrat, bivši britanski premijer Boris DŽonson, koji se prethodnog dana sastao sa Donaldom Trampom, rekao je da republikanac "ima snagu i hrabrost da spase Ukrajinu i okonča rat pod uslovima koji su povoljni za nju i Zapad".