latinica  ћирилица
21/07/2024 |  09:16 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Uskoro nastavak preventivne vakcinacije protiv bruceloze u Srpskoj

Veterinarskim organizacijama u Republici Srpskoj narednih dana biće dostavljene vakcine protiv bruceloze i ušne markice, te se pozivaju farmeri da sprovedu preventivnu mjeru vakcinacije malih preživara, odnosno ovaca i koza, rekao je pomoćnik ministra za veterinarstvo Srpske Negoslav Lukić.
Stado ovaca - Foto: TANЈUG
Stado ovacaFoto: TANЈUG

- Samo na taj način može se spriječiti pojava i širenje ove bolesti koja je zoonoznog karaktera, što znači da vrlo često obolijevaju i ljudi koji su u kontaktu sa zaraženim životinjama - upozorio je Lukić.

On je dodao da bruceloza preživara predstavlja veliki problem i uz afričku kugu svinja trenutno je najveći izazov kada je riječ o suzbijanju zaraznih bolesti životinja.

Lukić je za Srnu naveo da je Kancelarija za veterinarstvo BiH obavijestila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da je obezbijeđen materijal potreban za sprovođenje preventivne mjere vakcinacije malih preživara, te da su se usvajanjem Uputstva o organizovanju sprovođenja vakcinacije malih preživara u ovoj godini stekli uslovi za nastavak ove preventivne mjere.

- Nažalost, ova aktivnost je trebala biti sprovedena u prvoj polovini godine na čemu je Ministarstvo u više navrata insistiralo, te uputilo nekoliko zvaničnih dopisa Kancelariji za veterinarstvo BiH. Kao razlozi kašnjenja početka vakcinacije ovaca i koza, iz Kancelarije za veterinarstvo BiH su navedeni problemi u vezi sa nabavkom vakcinalnih ušnih markica - rekao je Lukić.

On je dodao da je u toku sprovođenje monitoringa bruceloze goveda koji je finansiran od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Kancelarije za veterinarstvo BiH.

- Monitoringom će biti obuhvaćeno 55.000 goveda /mliječna grla/ starijih od 12 mjeseci - rekao je Lukić.