latinica  ћирилица
21/07/2024 |  12:27 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

Goganović: Helez uvlači Eufor i NATO u svoje političke konstrukcije

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez od početka mandata zloupotrebljava sistem odbrane u dnevnopolitičke svrhe, a sada je otišao i korak dalje pokušavajući da uvuče Eufor i NATO u svoje političke konstrukcije i sakupljanje jeftinih političkih poena, izjavio je zamjenik ministra odbrne Aleksandar Goganović.
Aleksandar Goganović - Foto: SRNA
Aleksandar GoganovićFoto: SRNA

- Postavlja se pitanje na osnovu čijeg naređenja bi Helez preduzimao bilo kakve aktivnosti koje najavljuje - rekao je Goganović povodom Helezove izjave da bi zatražio intervenciju Eufora i NATO štaba u slučaju da pripadnici MUP-a Srbije dođu u Republiku Srpsku u okviru policijske saradnje tokom turističke sezone.

Prema Goganovićevim riječima, ovakvim postupanjima i izjavama Helez degradira institucije BiH, Predsjedništvo BiH koje ima ulogu vrhovne komande i Parlamentarnu skupštinu BiH, pa i Savjet ministara kao kolektivni organ odlučivanja.

Goganović je ocijenio da to, najblaže rečeno, predstavlja nepoštovanje institucija BiH i svjesno kršenje Zakona o odbrani.

- Policijska saradnja je normalna i legalna stvar, kao što su rekli predstavnici MUP-a Republike Srpske, MUP-a Federacije BiH i Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, te se opravdano postavlja pitanje šta ministar odbrane ima sa civilnim organima bezbjednosti, zašto se miješa u njihove poslove i komentariše njihove redovne i planske aktivnosti - ukazao je Goganović.

Goganović je podvukao da snage Eufora koje imaju mandat odlukom Savjeta bezbjednosti UN da procjenjuju bezbjednosnu situaciju i NATO štab, koji je imao značajnu ulogu u periodu reforme odbrane BiH, jedino treba da reaguju na ovakve i slične izjave ministra odbrane, kojima direktno urušava kako zajedničke Oružane snage tako i Dejtonski mirovni sporazum.

Helez je rekao da bi zatražio intervenciju EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu u slučaju da pripadnici MUP-a Srbije dođu u Srpsku u okviru policijske saradnje tokom turističke sezone, navodeći po tom pitanju Srbija ne može da sarađuje sa Republikom Srpskom.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak rekao je juče da je sve urađeno u skladu sa procedurama kada je riječ o dolasku šest policijskih službenika MUP-a Srbije koji su trebali da budu raspoređeni kao ispomoć u toku turističke sezone u Banjaluci, Foči i Trebinju.

Na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone između ministarstvava unutrašnjih poslova Republike Srbije i Republike Srpske, bilo je predviđeno da u Banjaluci, Foči i Trebinju bude raspoređen po jedan uniformisani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije, koji su do 1. septembra trebali da rade zajedno sa kolegama iz Srpske.

U istom periodu trebalo da budu angažovani policijski službenici MUP-a Republike Srpske u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da policajci iz Srbije neće biti upućeni u Republiku Srpsku u okviru policijske saradnje u turističkoj sezoni, imajući u vidu da bošnjački političari u BiH od toga kreiraju političke spletke i prijetnje.