latinica  ћирилица
21/07/2024 |  13:09 ⇒ 13:24 | Autor: srpskainfo.com

Crkva na Baščaršiji jedan od najstarijih i najvrijednih kulturno-istorijskih spomenika

Stara srpska pravoslavna crkva u Sarajevu, Crkva svetih Arhangela Mihaila i Gavrila jedan je od najstarijih i najvrijednih kulturno-istorijskih spomenika u Sarajevu.
SPC (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
SPC (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Crkva svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu je smještena nedaleko od Baščaršije, u starom dijelu, tačnije u ulici Mule Mustafe Bašeskije.

Nazivaju je i Crkva na Baščaršiji, a starija je od samog grada.

Podignuta je u 14. vijeku, a prije osam vijekova crkva je ušla u sastav tadašnje Dabarske episkopije, koju je osnovao Sveti Sava, i taj kontinuitet ima neprekidno do sada, kada djeluje u okviru Mitropolije dabrobosanske.

Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i predstavlja najstariji i jedan od najvrednijih kulturno-istorijskih spomenika Sarajeva.

Dobrim dijelom je ukopana u zemlju, pravougaonog je oblika, zidovi su od krečnjaka, debeli metar. Nalazi se na temeljima ranohrišćanske bazilike.

Ali, najveću vrijednost čine, ne samo ikonostas iz 17. vijeka, nego i dijelovi mošti koje se u njoj čuvaju Svetog Pantelejmona, Јakova Persijanaca, Svetog Trifuna, kao i Svete Tekle.

Sveti Sava je iz Svete zemlje u Srbiju donio ruku Svete Tekle (učenice apostola Pavla), a patrijarh Arsenije Četvrti je darovao Staroj crkvi u Sarajevu.

Ljudi svih vjera posjećuju Staru pravoslavnu crkvu Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, koja je u narodu poznata i kao crkva Svete Tekle.

Ono što posebno krasi staru crkvu pored moštiju Svete Tekle jesu i mošti mladenca na spratu, u hramu, odnosno jednomjesečne bebe. Nema nikakvih pisanih tragova o ovim moštima u svetinji, ali predanje koje je staro već dva vijeka kaže da je zla maćeha bacila to dijete niz stepenice i da se ono na taj način posvetilo.

Ono je ovdje pohranjeno. Dolaze svi da se mole pred moštima mladenca. Posebno oni koji nemaju djecu, kao i oni koji mole za zdravlje i spasenje svoje porodice i djece, piše Žena Blic.