latinica  ћирилица
21/07/2024 |  13:31 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

"Maršom odbrane" počelo obilježavanje Dana odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca (FOTO)

Tradicionalnim "Maršom odbrane Vojkovići-Ilinjača" i istorijskim časom počelo je obilježavanje 4. avgusta, Dana odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koja je bila ključna za očuvanje Sarajevsko-romanijske regije.
Istočno Sarajevo - Marš odbrane - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Marš odbraneFoto: SRNA

"Marš odbrane" krenuo je ispred crkve u Vojkovićima i završio na brdu Ilinjača, gdje je održan istorijski čas i odata počast stradalima 4. avgusta 1992. godine u odbrani ovih naselja Istočne Ilidže.

U odbrani Vojkovića, Grlice i Krupca od napada takozvane Armije BiH 4. avgusta 1992. godine poginulo je sedam pripadnika Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske, dok je 14 ranjeno.

Foto: Srna

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Saša Škobo rekao je na ovom području u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata stradalo ukupno 216 boraca.

On je napomenuo da je u spomen-kapeli kod crkve Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima upisano i 50 imena stradalih boraca iz Trnova, jer je u to vrijeme Trnovski bataljon bio priključen Dugoj sarajevskoj brigadi.

Škobo je rekao da se današnjim maršom mira od Vojkovića do Ilinjače, istorijskim časom, služenjem pomena za poginule borce i podizanjem zastave na Ilinjači počinje manifestacija "4. avgust 1992 - da se ne zaboravi", koja će se, kako kaže, održavati dok god postoji Republika Srpska.

Ovi manifestaciju organizuju mjesne boračke organizacije Vojkovića, Grlice i Krupca i Boračka organizacija "Ilidžanski borac", a u okviru nje biće održana brojna sportska takmičenja i akacija dobrovoljnog davanja krvi 1. avgusta koja će biti provedena zajedno sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi.

- Iskoristo bih priliku i pozvao sve mlade ljude koji mogu da daruju krv da se odazovu na ovu akciju - rekao je Škobo, koji je i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Koordinator boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Goran Šehovac rekao je da 4. avgust jedan od bitnih dana za opštinu Ilidža i Srpsko Sarajevo.

- Drago mi je da na ovom maršu mira vidim mnogo omladine i naših saboraca iz različitih jedinica. Nije nam cilj da bilo koga provociramo, nego da izađemo na Ilinjaču koja je bila strateška tačka kada je riječ o odbrani ovog kraja - rekao je Šehovac, koji je i član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Da je 4. avgusta 1992. godine takozvana Armija BiH zauzela ovu teritoriju, kaže Šehovac, ishod rata bi otišao u nekom drugom smjeru.

On je izrazi zadovoljstvo što Boračka organizacija "Ilidžanski borac" gaji tradiciju i kulturu sjećanja kada su u pitanju Vojkovići, Grlica i Krupac, opština Istočna Ilidža i Srpsko Sarajevo.

Načelnik opštine Istična Ilidža Marinko Božović rekao je da je ova lokalna zajednica u saradnji sa boračkim organizacijama kao pokrovitelj učestvuje u finansiranju svih manifestacija i njegovanja kulture sjećanja na Odbrambeno-otadžinski rat.

"Tradicionalnim pohodom na Ilinjaču i podizanjem zastave želimo da odamo počast onima koji su položili živote za stvaranje Republike Srpske", rekao je Božović.

On je naveo da je više od 1.000 boraca sa područja opštine Ilidža poginulo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Žrtva tih ljudi ne smije biti zaboravljena. Njihove porodice ne smiju biti zaboravljene", rekao je Božović.

Istakao je da je ključno da mlade generacije znaju šta se dešavalo na sarajevskom ratištu, jer ima mnogo datuma koji prolaze neopaženo, a bili su odlučujući za procese koji su kasnije uslijedili u smislu očuvanja teritorije.

- Svi treba da znaju da ovaj narod, Vojska Republike Srpske, Sarajevsko-romanijski korpus nije nikoga napadao, već isključivo branio svoja ognjišta. To je nešto što treba da prenesemo našoj djeci - dodao je Božović.

Napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac počeo je u ranim jutarnjim časovima 4. avgusta 1992. godine, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera pripadnika takozvane Armije BiH da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade.

Odbranom ove teritorije sačuvana je kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, jer je Ilinjača imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže.