latinica  ћирилица
21/07/2024 |  14:02 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Mirko Đukanović - jedan od najslušanijih kompozitora klasične muzike na našim prostorima (VIDEO)

Mirko Đukanović - po zanimanju elektroinženjer, ali i veliki zaljubljenik u muziku.
Marko Đukanović - Foto: RTRS
Marko ĐukanovićFoto: RTRS

Ovaj mladi čovjek jedan je od najslušanijih kompozitora klasične muzike danas na prostorima BiH.

- Nisam završio muzičku školu, završio sam Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu, a muzika je moja najveća ljubav. Pored klavira sviram gitaru, mandolinu, ukulele, sve vrste perkusija, bas gitaru - kaže Mirko.

Ovako priču počinje Mirko Đukanović koji se komponovanjem bavi od 15 godine, a ljubav prema klasičnoj muzici naslijedio je od oca.

- Moja sestra je za 15 rođendan dobila klavir za poklon. Јa tada nisam bio zainteresovan za klavir. Povremeno sam znao da sjednem za klavir, ali već kasnije kada sam prešao u srednju školu počeo sam ozbiljnije da sviram i da smišljam neke svoje kompozicije - kaže talentovani kompozitor.

Prve konponovane numere nisu privukle pažnju slušalaca, ali ovaj mladi čovjek nije odustajao.

- Tek nakon godinu i po dana jedna od mojih kompozicija doživjela je ogroman uspjeh to je "Laurace dance" koju sam napisao u srednjoj školi. Nju sam zamislio da bude tema za film koji bih nekada snimio, ali igrom slučaja nikada film nisam napravio. Nju sam objavio da ostane da može neko da je posluša - dodaje Mirko.

Muzika koju komponuje spada u žanr neoklasične muzike. Muzika koju stvara na društvenim mrežama broje i po nekoliko stotina hiljada pregleda.

- Inspiraciju nalazim u filmovima. Pustim scenu iz nekog filma i to me vodi do tonova. Јa to samo nadogradim. Da sklopim jednu kompoziciju sad kada imam više obaveza i prema poslu i porodici treba oko mjesec dana. To je pasivan rad jer ne želim sebi da namećem ništa previše jer ipak to radim iz ljubavi i želim da tako i ostane - istakao je Mirko.

Pozivi za saradnju producenata vrlo brzo su stigli, i to za učestvovanja na festivalima od Јapana do Јužne Amerike.

Međutim, o snimanju albuma ili koncertima ne razmišlja jer mu je porodica ističe na prvom mjestu.

Dodaje da mu je želja da u budućnosti komponuje muziku za domaću ili stranu kinematografiju.