latinica  ћирилица
21/07/2024 |  17:46 ⇒ 20:08 | Autor: Blic

Vodite računa o klima uređaju - snimljeno kako gori (VIDEO)

Zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile region u posljednjih desetak dana, veliki broj građana nije gasio rashladne uređaje poput klime, a koliko njihovo preopterećenje može biti opasno, pokazali su požari koji su u junu i julu "gutali" čitave stanove u Beogradu.
Klima uređaji (Foto: EPA/DIMITRA LOUVROU, ilustracija) -
Klima uređaji (Foto: EPA/DIMITRA LOUVROU, ilustracija)

Slučaj od nedjelje, kada je zgrada u Rakovici gorjela nakon što je eksplodirala klima, uznemirio je građane, a sada se na društvenim mrežama pojavio novi snimak koji pokazuje trenutak u kojem počinje požar na klima uređaju.

Na snimku se vidi plamen koji počinje da zahvata spoljnu jedinicu klima uređaja, a zvuk varničenja, jedan je od glavnih upozorenja na požar koji može da se proširi i zahvati terasu i čitav stan, u zavisnosti gdje se klima nalazi.

Kako spriječiti požar na klima uređaju?

Prema riječima Davora Vidovića, pomoćnika načelnika Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, samo je jedan razlog zašto može doći do paljenja klima.

- Požari nastaju jer su uređaji neispravni, to dovodi do kvarova koji često rezultiraju požarom usljed trenja, varničenja ili usljed problema sa elektroinstalacijom koja se zapali na spoljnoj jedinici klime  - rekao je ranije Vidović.

Ocijenio je i da je jedina preventiva redovna kontrola klime.

- Svi uređaji koji su ispravni i koji se redovno servisiraju nemaju tih problema. Može čak i da se desi da se prljavština uvuče u spoljne dijelove klime, pogotovo kada spadne spoljna rešetka pa ptice tu natrpaju granje i to može da se zapali - ističe Vidović.

Kako kaže, ako postoji i najmanja sumnja u efikasan rad klima uređaja, trebalo bi kontaktirati majstora.

- Ako imate sumnju u funkcionisanje klima uređaja, ako se čuju neki zvuci iz klime trebalo bi prestati sa korišćenjem klime. Naravno, podrazumijeva se da svako korišćenje nekog uređaja mora da bude dozirani, a obzirom da klime tokom ovih visokih temperatura rade po čitav dan, to dodatno utiče na njihovu mogućnost kvarenja - upozorava Vidović.

Obavezno čišćenje klima jednom godišnje

Vladimir Dujaković, majstor za klime, objasnio je za Prva TV da li bi trebalo uopšte da gasimo klimu, i ako da, kada bi to trebalo da se radi.

- Pošto su ove ogromne vrućine, ukoliko je ekstremna temperatura, trebalo bi da kad izlazite iz kuće isključite klimu, za svaki slučaj. Postoji više različitih razloga zbog kojih može doći di paljenja klime. Može se zapaliti energetski rezervni dio, to je plastični kondenzator, ili je klima previše prljava pa se motor ventilatora pregrije. Na primjer, ukoliko se ne uradi vakumiranje klima uređaja nakon izvjesnog vremena se može dogoditi kvar - rekao je on.

Napominje da je potrebno minimum jednom godišnje čistiti i servisirati klime kod kuće, dok je za poslovne objekte to dva ili više puta godišnje.

      View this post on Instagram

A post shared by SERBIA LIVE - BEOGRAD (@serbialive_beograd)

Klima uređaj čest uzrok požara ljeti

Iz iskustva vatrogasaca, najčešći uzrok nastanka požara je ljudski faktor - nepravilno ili nestručno rukovanje električnim uređajima u ovom dijelu godine, kada je jako toplo.

- Ono što se često dešava je da ostavimo uključene klima uređaje bez nadzora, jer bi nam odgovaralo da se vratimo u rashlađene prostorije kada je vrelo. Često se dešava da klima uređaji budu uzročnici požara u ovom periodu - naveo je ranije Aleksandar Krstić, šef Odsjeka u Upravi vatrogasno spasilačke jedinice u Beogradu.

Građanima savjetuje da kada izbije požar pozovu vatrogasce, jer ukoliko se na vrijeme reaguje "požar gasi čaša vode".

- Ako se reaguje na vrijeme požar se može ugasiti. Važno je kada pozovu vatrogasce da kažu preciznu lokaciju, preciznu adresu i dok ne stignu vatrogasci pokušaju sami da ugase, ako je mali požar. Ukoliko je požar veliki i vidite da ne možete ništa - evakuišite se, izađite iz stana ili kuće, ne koristite liftove, ne isključujte struju u zgradi. Sačekajte vatrogasce koji će provjeriti da li je neko ostao u liftu, i oni isključivati električnu energiju u zgradama - savjetuje Krstić.