latinica  ћирилица
21/07/2024 |  17:53 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Prisustvo očeva porođajima - neprocjenjiva podrška porodiljama (VIDEO)

Iako osobe bliske porodilji već nekoliko godina mogu prisustvovati porođaju i u bijeljinskoj bolnici "Sveti Vračevi", rijetki su tu mogućnost iskoristili.
Porođajna sala - Foto: RTRS
Porođajna salaFoto: RTRS

Najčešće su to partneri odnosno muževi porodilja, a nije rijetkost da to bude majka ili prijateljica.

Darko Stević prisustvovao je rođenju svojih petoro mališna. Četvoro starijih rođeno je u Austriji, a Aleksej prije tri sedmice u bijeljinskoj bolnici.

- Nekih dva sata sam bio prije porođaja u operacionoj sobi tačnije porodiljskoj sobi i dva sata poslije porođaja gdje sam prisustvovao i vaganju i mjerenju bebe, i nosao Alekseja tih prva dva sata, izmazili se dok nisu prešli na odjeljenje, tako da jako lijepo iskustvo, pozitivno, sve pohvale - kaže Darko Stević.

Za mamu Sandru podrška supruga je neprocjenjiva.

- Moram da kažem da sam prezadovoljna, dosta zavisi od nas porodilja i mormo da sarađujemo sa doktorima. Danas su malo žene i mame malo maznije pa očekuju da to ne boli da ide sve fino i lijepo, nije lako roditi dijete - rekla je Sandra Stević.

Uz Željku Vasić kao osoba od povjerenja prilikom drugog porođaja bila je majka koja je uz nju bila kroz najteže ali i najljepše trenutke.

- Bilo je vrlo emotivno, osjećala sam se sigurnije, prelijepo. Kako je mama doživjela to. Vjerujem da je i njoj bilo mnogo emotivvno da prođe sa mnom to zajedno - istakla je Željka Vasić.

Osoba od povjerenja je neko u koga trudnica ima najviše povjerenja. Da bi imali takvu osobu na porođaju potrebno je u bolničkoj upravi popuniti obrazac za prisustvo porođaju nakon čega se donosi odluka o prisustvu uz obavezu poštovanja kućnog reda.

- Prisustvo osobe od povjerenja uliva trudnici samopouzdanje. Ona je samim tim jedan spokoj, a s druge strane osoba od povjerenja mora da bude psihički stabilna jer samo rađanje novog života može da doprinese uzbuđenju osobe od povjerenja a samim tim može negativno djelovati na trudnicu - kaže Milivoje Pelemiš, načelnik Odjeljenja za ginekologiju bolnice "Sveti Vračevi".

U slučajevima kada je potrebno obaviti carski rez što zahtijeva poptuno sterilne uslove ne može prisustvovati osoba od povjerenja. U bijeljinskoj bolnici se godišnje rodi oko 1000 beba, a do kraja godine vidjećemo koliko je tata skupilo hrabrosti da prisustvuje najuzvišenijem trenutku-rađanju novog života.