latinica  ћирилица
21/07/2024 |  17:55 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Sezonski poslovi sve traženiji među đacima i studentima (VIDEO)

Školski raspust prilika je da se đaci i studenti odmore od obaveza. Neki to vrijeme, ipak, provedu radno. Angažovani su kao sezonski radnici, da bi sebi obezbijedili džeparac.
Sezonski radnici - Foto: RTRS
Sezonski radniciFoto: RTRS

Osamnaestogodišnji Viktor iz Modriče školski raspust provodi radno. Posao branja sezonskog voća za njega je novo iskustvo, dok čeka da nastavi školovanje.

- Pa malo preko ljeta da radim pošto ne idem u školu sad, završio sam pa radim, malo da zaradim. Radni dan počinje u 7, radimo od 7 do 12, pauza od 15, 20 minuta i zadovoljan sam - kaže Viktor.

Na plantaži mu se pridružio i Tahir. Zaradiće dovoljno za džeparac preko ljeta.

- Trebao mi je posao da zaradim malo para, pitao sam i primili su me. Najzahtjevnije je popeti se, nije toliko teško - ističe Tahir.

Prošle godine posredstvom Omladinskog centra Prnjavor sezonski posao našlo je 25 učenika i studenata. Ovog ljeta moglo bi ih biti više, a interes za to pokazuju i u drugim lokalnim zajednicama. Konobari, radnici na građevini i pomoćni radnici u proizvodnji, berači voća i povrća su najtraženiji. Ima i drugih poslova.

- Nešto u suštini što bi mogla da radi svaka osoba bez nekog prethodnog predznanja, ali opet da to nije nešto fizički prenaporno i da nije nešto što ih izlaže prevelikom riziku - kaćže Dajana Bašić iz Omladinskog centra Prnjavor.

Poslodavcima u Doboju i okolini sezonci rjeđe trebaju. Mladi uprkos tome rado bi da zarade džeparac.

Veći grad, veće su mogućnosti, pa tako Banjaluka ima najveću ponudu sezonskih poslova.

Za sat vremena rada učenici ili studenti u Bijeljini mogu zaraditi od pet do šest KM, dok za poslove poput istovara satnica je i do 10 KM. Primorje je ipak najprivlačnije, jer su sezonski poslovi najbolje plaćeni.