latinica  ћирилица
21/07/2024 |  19:05 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Kada će stranci otići iz Ustavnog suda BiH? (VIDEO)

Radna grupa Ministarstva pravde u Savjetu ministara, formirana sredinom prošle godine, još nije dostavila prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, jer nema dogovora oko roka za prestanak mandata stranih sudija.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Predstavnici stranaka "Trojke" traže da se odlazak stranih sudija prolongira do trenutka prijema u Evropsku uniju. Slična poruka iz krnjeg Ustavnog suda - strane sudije ostaju. Јedino iz Republike Srpske istrajavaju na prestanku mandata stranim sudijama. Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac kaže da se grdno varaju svi koji misle da će stranci ovdje ostati godinama.

Datum odlaska stranih sudija nepremostiva je prepreka za dogovor domaćih političara o reformi krnjeg Ustavnog suda BiH. Mada je to evropska obaveza, a u Laktašima početkom godine usaglašeno da se u aprilu usvoji zakon koji predviđa zamjenu stranih sa domaćim, u tom sudu strane sudije i dalje vedre i oblače, i donose odluke kojima otimaju imovinu Republike Srpske.

- Ne postoji konsenzus oko datuma, moram biti iskren, predstavnici Republike Srpske insistiraju što prije, a predstavnici "Trojke" insistiraju da se još malo pričeka, pa čak do ulaska u EU, a što se tiče predstavnika HDZ mi smo spremni na konsnzus samo da se dogovorimo - rekao je ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza.

Јoš prije 21 godinu strane sudije trebalo je da budu zamijenjene domaćim, kako je to predvidio Ustav BiH. Međutim, političko Sarajevo ima potrebu da međunarodne sudije ostanu što duže, mada njihovo prisustvo poništava suvrenitet BiH u koju se kune.

- Sarajevska potreba se definiše na način da dvojica sudija iz bošnjačkog naroda i trojica stranaca uvijek mogu donijeti odluke koje štetne po Republiku Srpsku - kaže Košarac.

Radna grupa Ministarstva pravde nije izradila prijedlog zakona koji bi precizirao prestanak mandata stranih sudija u Ustavnom sudu. Razlog je u poltronstvu pojedinih političkih stranaka, koje su navikle na međunarodno tutorstvo, kaže Košarac.

- Ako neko misli da će stranci ovdje biti godinama, grdno se vara. Ti stranci će kad tad otići, s kim misle onda graditi odnose? Mi ne odustajemo od stava da strancima ovdje nije mjesto - jasan je Košarac.

Iz krnjeg Ustavnog suda, u kome nema sudija iz Republike Srpske, i same razgovore o prestanku mandata stranih sudija tumače kao napad i pritisak. Nakon što su sami sebi produžili mandate i nakon 70 godine života, što je starosna granica ustavom normirana, sada traže ostanak stranih sudija, dezavuišući javnost da njihov odlazak nije jedan od uslova za nastavak evropskog puta.

- Rok za "odlazak" međunarodnih sudija iz Ustavnog suda BiH ne može biti unaprijed određen, već se to može dogovoriti kada prestane potreba za njihovim prisustvom, odnosno kada domaće sudije sa svojih pet glasova budu same odlučivale o pitanjima apstraktne ocjene ustavnosti - rečeno je iz Ustavnog suda BiH.

Da su samo domaće sudije odlučivale, ne bi 9. januar bio nustavan i poništeni grb, himna i zastava Republike Srpske, niti bi donosili odluke kojima je preknjižavana imovina Srpske na BiH. A sve je urađeno uz pomoć stranih sudija i zato im još trebaju. Zato Republika Srpska ne priznaje odluke krnjeg Ustavnog suda BiH.