latinica  ћирилица
21/07/2024 |  21:39 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

Klokić: Ambasada SAD da prestane sa nezakonitim djelovanjem

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je da bi Ambasada SAD u Sarajevu trebalo da prestane da nezakonito djeluje kao politički pas napadač u ime određenih stranaka u BiH i da se, umjesto toga, drži diplomatskih funkcija kako to zahtijeva Bečka konvencija.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

Klokić je naveo da Ambasada SAD u Sarajevu više i ne fingira da je diplomatska misija s obzirom na to da je postala, i to nelegalno, aktivan učesnik u unutrašnjoj politici u BiH.

Prema njegovim riječima, Ambasada u potpunosti prenebregava pravno obavezujuću Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, koja diplomate obavezuje da se "ne miješaju u unutrašnje stvari" zemlje domaćina.

- Ove sedmice Ambasada je dotakla novo dno napadom na Vladu Republike Srpske zbog njenih odluka o zaduživanju u potrošnji, koje suštinski spadaju u unutrašnje stvari neke zemlje - napisao je Klokić na društvenoj mreži Iks.

Klokić je podsjetio da je Ambasada SAD posegnula za društvenom mrežom Iks, putem koje je optužila Vladu Republike Srpske da se u posljednjih 18 mjeseci zadužila za 1,1 milijardu KM i postavila pitanje "gdje je novac?".

- Diplomate BiH mogle bi postaviti isto pitanje o 1,7 biliona dolara /oko tri biliona KM/, koliko se američka Vlada zadužila samo u protekloj godini, ali diplomatama nikada ne bi palo na pamet da se tako flagrantno upliću u američku politiku suprotno Bečkoj konvenciji - dodao je Klokić.