latinica  ћирилица
21/07/2024 |  21:39 ⇒ 21:48 | Autor: sputniknews.com

"Srbija slobodna i suverena zemlja, odluka o sankcijama ispravna"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je odluka da se ne uvedu sankcije Rusiji ispravna i da Srbija nastavlja da vodi svoju samostalnu i nezavisnu politiku.
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr) -
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr)

Na pitanje da li posjeta njemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu znači možda promjenu međunarodnog položaja Srbije i da li će poslije te posjete biti uvedene sankcije Rusiji Vučić je, gostujući na TV Pink, odgovorio da nisu sankcije Rusiji to što u ovom trenutku zanima Evropsku uniju.

- Oni u Evropi nisu zabrinuti zbog onog što Srbija radi ili ne. Njih ponajviše brine moj odnos: da li vi gospodine Vučiću vjerujete u evropsku budućnost Srbije. Oni misle da ako bih ja to "gurao" da bi to išlo mnogo brže. Јa sam predsjednik nezavisne, suverene zemlje koja ima interese na različitim stranama svijeta - rekao je Vučić.

- Ako je moje realno viđenje situacije u Ukrajini drugačije, to ne znači da smo neprijatelji - dodao je Vučić.

Govoreći o komentaru voditeljke da se nije čuo sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom Vučić je rekao da bi sa Putinom mogao da se čuje kad god bi poželio, kao i da bi predsjednik Putin mogao njega da zove.

- Kad god sam poželio da razgovaram, ja bih s a njim razgovarao. Predsjednik Putin ne želi da traži tu vrstu razgovora, jer misli da bi time mogao mene da ugrozi i to je jedin razlog što se nismo čuli - rekao je Vučić.

- Što se sankcija tiče, možda Vlada donese neku drugačiju odluku, ali ja smatram da sam donio ispravnu odluku - zaključio je Vučić.