latinica  ћирилица
21/07/2024 |  21:58 ⇒ 21:59 | Autor: TANЈUG

Šta slijedi nakon odustajanja Bajdena od izborne trke?

Nakon što je američki predsjednik DŽozef Bajden okončao kampanju za reizbor i podržao potpredsjednicu Kamalu Haris za svog nasljednika, demokrate sada moraju da sprovedu promjenu bez presedana u kasnoj fazi izbornog ciklusa.
DŽozef Bajden (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
DŽozef Bajden (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Nije slučaj bez presedana da aktuelni predsjednik ne ide na reizbor, ali sve ono što okružuje Bajdena, počev od brige za njegovu fizičku i mentalnu sposobnost da obavlja funkciju pa do obima kampanje uvodi SAD na do sada neispitanu teritoriju, navodi Politiko.

Bajden je i dalje predsjednik SAD sve dok ne bude inaugurisan novi u januaru, ili dok sam ne odluči da se povuče sa te funkcije u nekom trenutku.

On je, međutim, na društvenim mrežama naveo da namjerava da završi mandat.

Postavlja se pitanje ko će biti kandidat demokrata da zamijeni Bajdena. Iako to što je sam Bajden podržao potpredsjednicu Kamalu Haris njoj daje veliki podsticaj i vjetar u leđa, to još ne znači da je njen izbor siguran, navodi Politiko.

Demokrate će održati konvenciju u Čikagu od 19. do 22. avgusta, a ono što je trebalo da bude "krunisanje Bajdena" sada postaje otvoreno takmičenje na kojem gotovo 4.700 delegata ima odgovornost da izabere Bajdenovog nasljednika, piše AP.

Kandidat za predsjednika tehnički može postati svako ko dobije najmanje 300, ali ne više od 600 potpisa delegata, a delegati mogu da podrže samo jednog kandidata.

Pošto delegata ima 4.700, to znači da bi broj kandidata mogao da bude 15, ali realno njih će biti mnogo manje, navodi Politiko.

Delegati na konvencijama tradicionalno glasaju za kandidata koji je dobio primarne izbore ili kokuse u njihovim državama.

Bajden je dobio podršku najmanje 3.896 delegata, a iako sadašnja pravila stranke mu ne dozvoljavaju da ih preusmjeri drugom kandidatu, njegova podrška Harisovoj nesumnjivo će imati uticaja.

Kako pokazuju anketa AP-a i Centra za istraživanje javnog mnjenja, oko 85 odsto demokrata smatra da bi Haris bila dobra na mjestu predsjednika, a tako misli i 30 odsto opšte populacije.

Njen izbor bio bi opravdan i u finansijskom smislu, jer pravila nalažu da Haris može da potroši novac iz kampanje namijenjene Bajdenu, a sredstva iznose oko 91 milion dolara, prema posljednjem izvještaju iz juna, navodi Glas Amerike.

Da ne bi postupila po automatizmu i izabrala Harisovu, Demokratska stranka bi mogla da održi otvorenu konvenciju i odabere nekog od više kandidata.

Tu su guverner Kalifornije Gevin Njusom, guverner Pensilvanije DŽoš Šapiro i guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Demokrate moraju da odluče i ko bi bio kandidat za potpredsjednika, a to bi opet moglo da izazove podjele u stranci.

Posljednji predsjednik koji je odustao od kandidature za reizbor bio je Lindon DŽonson, čije je širenje Vijetnamskog rata 1960-ih podijelilo Demokratsku stranku, ali je on tu odluku saopštio u martu 1968. godine, osam mjeseci prije izbora.