latinica  ћирилица
22/07/2024 |  07:30 ⇒ 08:19 | Autor: TANЈUG

Vučić: Izbori u SAD će biti neizvjesni, ali Tramp je favorit

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć povodom povlačenja predsjednika SAD DŽozefa Bajdena iz kampanje za reizbor na predsjedničkim izborima u novembru, da će uprkos tome što će Kamala Haris biti kandidat demokrata, kampanju svojom popularnošću nositi Mišel Obama, ali da i dalje vjeruje da je Donald Tramp favorit, iako će izbori biti neizvjesni.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Vučić je naveo da je znao da će se to dogoditi kada je riječ o Kamali Haris, jer je razgovarao u Londonu sa važim ljudima iz SAD i znao da to sledi.

- A sad ću vam otkriti jednu dodatnu tajnu. Nema Kamala Harris u ovom trenutku velikih izgleda, a na kraju može da bude i pobjednik, iako i dalje verujem da je predsednički kandidat Tramp favorit. Dakle, ne bi Kamala Haris imala velikih izgleda protiv Trampa, verujem da će to biti jedna od najneizvesnijih utakmica, ali mislim da je doneta vrlo mudra odluka u štabu demokrata da se uključi u kampanju Mišel Obama - rekao je Vučić na Pinku.

Kazao je da ona po popularnosti jedina može da se mjeri sa Trampom i da će biti vrlo neizvjesni izbori u Americi.

Vučić je rekao da je cilj da se izvrši transfer popularnosti Mišel Obame na Kamalu Haris.

- Kamala Haris nema tu vrstu ni emocije, ni tu vrstu harizme kojom bi mogla da pridobije u ovom trenutku većinu u odnosu na Trampa, ali Mišel Obama ima. Inače, Kamalu Haris sam upoznao u Minhenu. Žena je žustra, energična, oni očekuju da doprinese posebno uz ulogu gospođe Obame, strahovitom rastu popularnosti kod afroameričke populacije, stabilizacije popularnosti kod latino populacije.

Afroamerička populacija je na oko 14 procenata, čak kažu da do 21 odsto ide latino populacija, i naravno urbana populacija koja mora iz letargije da se podigne u potpunosti da bi mogli uopšte da se takmiče protiv predsjednika Trampa - rekao je Vučić.

Kaže da s pažnjom sve gledamo i da je cilj da pokušamo da imamo najbliže kontakte i najbliže odnose sa ljudima iz okruženja kandidata Trampa, ali da imamo odnose i sa ljudima iz okruženja Kamale Haris.

- To je ono što mi možemo da radimo, ali ovo što se tiče atentata na Trampa, ovo jeste zastrašujuće i ne bih da govorim šta bi bilo da se to negde drugo desilo i kako bi nam držali pridike - ocijenio je Vučić i primijetio da bi Milan Antonijević, koji je gostovao u istoj emisiji, morao da napiše mnogo traktata o institucijama i o svemu drugom, da nam "drže predavanja kako je kod nas nasilje u politici, a kod njih valjda nije".

Kaže da ne misli da je plan Trampa da pobijedi Rusiju.

- Јa mislim da će Tramp, pošto se bavi ekonomijom, gledati kako i šta da radi sa Kinom. Ne mislim da će dolaziti u sukobe sa Kinom, već će da gleda kako da zaštiti Ameriku što je moguće više, jer ovako ako se nastavi, Kina će ubrzo dostići SAD, što je bilo nezamisljivo. Mislim da je Trampov fokus prije svega na Kini. A gledaće da sa Rusijom to da završava što prije, a ne može da završi ratom, i ne može da pobijedi u tom ratu, već će gledati kako da se napravi mir na različite načine - rekao je Vučić.

Predsjednik kaže da je nama "u Americi potrebna adresa koja će da razume srpski narod i srpske interese".

- Bio to Tramp ili neko drugi, apsolutno je nebitno. Potrebno je da u SAD shvate koliko je nama važno da srpski narod opstane na Balkanu - naveo je Vučić.

On je rekao da ne veruje da će u SAD biti nekih velikih promena, ali da je važno da imamo sa Amerikom bolji odnos nego što ga imamo danas, kao i da mu se čini da se polako veoma postepeno popravlja.

- Toliko postepeno da nisam srećan zbog toga. Voleo bih da to ide brže i bolje, ali šta da radimo, važno je da radimo na tome i važno je da u tome uspijemo - naveo je Vučić.