latinica  ћирилица
22/07/2024 |  08:00 ⇒ 08:04 | Autor: TANЈUG

Anica Dobra: Najveća inspiracija mi je Mira Banjac

Glumica Anica Dobra izjavila je da je imala sreću da radi sa kolegama Milenom Dravić, Batom Živojinovićem, Borom Todorovićem i Draganom Nikolićem, a da joj je najveća inspracija od malih nogu bila Mira Banjac.
Anica Dobra - Foto: TANЈUG
Anica DobraFoto: TANЈUG

- Sa Banjac sam snimila prvi film "Život radnika". Ona mi je tad pružila ruku, srce i to radi i danas. Kada sam radila predstavu "Korešpodencija" tražila sam njen blagoslov - rekla je Dobra gostujući na Festivalu evropskog filma Palić.

Na otvaranju festival u subotu Dobroj je uručena nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, a se u festivalskom razgovoru tim povodom sa moderatorom Ivanom Aranđelovićem prisjetila da je kasno shvatila da želi da se bavi glumom.

Dobra je priznala da ne vjeruje u slučajnosti i da su joj znakovi pored puta davali smisao, odnosno da je imala sreću da živi krajem osamdesetih "u vrijeme kada je sve funkcionisalo malo drugačije".

- U današnje vrijeme ne vjerujem da bih ikad došla do svog prvog posla. Kada sam upisivala Fakultet dramskih umjetnosti, bila je rijetkost da pronađu mladog glumca koji zna i da pjeva - rekla je Dobra.

Prema njenim riječima, danas je situacija drugačija, mladi "govore pet jezika, jašu konje, kuvaju kafu i isto vrijeme i govore Šekspira", što je "nevjerovatni multitasking".

- Iskreno, ja sam na FDU upala kroz iglene uši, a pored mog imena nije pisalo ni da sam dobra ni loša, već iracionalna. I zato sam prošla. Mnogi veliki glumci tada nisu bili primljeni, a ja sam prošla. Možda je bio izbor teksta u pitanju? - navela je glumica.

Dobra je igrala u brojnim domaćim filmovima poput "Kako je propao rokenrol“, "Crni bombarder“, "Ivkova slava" i "Klopka", uporedo gradeći karijeru i u njemačkim filmovima.

Napomenuvši da "voli svoj posao" i da je zahvalna na angažmanu koji ima poslednjih godina, Dobra je dodala da se stalno trudila da ima kontinuitet i u pozorištu, što pomaže da se premosti vrijeme kada ne snima, da bude aktivna i da radi ono što voli.