latinica  ћирилица
22/07/2024 |  08:17 ⇒ 10:20 | Autor: SRNA

Goganović: Što prije omogućiti da helikopter Srbije stigne u pomoć

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksadar Goganović izjavio je da je saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima i da ne predstavlja nikakvu prijetnju nikome, pogotovu kada je riječ o pomoći u prirodnim nepogodama, odnosno u gašenja mogućih požara Herecegovini.
Helikopter iz Srbije u Trebinju - Foto: RTRS
Helikopter iz Srbije u TrebinjuFoto: RTRS

- U tom kontekstu poručujem nadležnim u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministarstava da odobre angažman helikoptera iz Srbije radi pružanja pomoći u gašenju eventualnih požara, budući da helikopter koji je proteklih dana bio intenzivno angažovan na požarištima u Hercegovini mora na servis - istakao je Goganović.

Svi oni na nivou BiH koji učestvuju u procesu odobravanja angažmana helikoptera iz Srbije, poručio je Goganović, dužni su da politička prepucavanja ostave po strani i pozitivno odgovore na zahtjev Srbije, s obzirom na činjenicu da veoma lako mogu izbiti novi požari, situacija može da izmakne kontroli i da životi ljudi budu ugroženi.

- Zvanična politika Republike Srbije, Republike Srpske, ali i BiH su EU integracije i zato pokažimo Briselu da smo sazreli da postanemo dio evropske porodice i da se bavimo interesima građana, zaštitom njihovih života i imovine, a ne jeftinim politikanstvom. Preduslov za EU integracije su izgradnja dobrih međususjedskih i regionalnih odnosa, a ne inaćenje i ignorisanje ponuđene pomoći - poručio je Goganović.

On je naglasio da dodvoravanje bošnjačkih političara svojim biračima i njihovo nadmetanja ko će više napasti Srbiju nikome ne donosi ništa dobro, pogotovo u situaciji kada se posada Helikopterskog servisa Republike Srpske danima bori sa vatrenom stihijom i spašava živote i imanja i Srba i Bošnjaka.

- Požari ne pitaju za nacionalnost, kao što ne pitaju ni posade Helikopterskog servisa Republike Srpske, na čelu sa direktorom Bobanom Kusturićem, već svoj posao rade profesionalno i odgovorno. S toga bi i nadležni na nivou BiH, konačno trebali da postupe proFesionalno i omoguće dolazak helikoptera Srbije što prije da bi se izbjegle eventualne katastrofe - zaključio je Goganović za Srnu.