latinica  ћирилица
22/07/2024 |  08:26 ⇒ 09:17 | Autor: RTRS

Cicović: Deklaracija Svesrpskog sabora - zavjet Republike Srpske i Srbije (VIDEO)

Deklaracija Svesrpskog sabora je zavjet Republike Srpske i Srbije i srpskog naroda u cjelini, koja obavezuje nacionalne predstavnike da zajedno rade na očuvanju identiteta Srba na ovom prostoru, njegovanjem kulture, srpskog jezika i ćirilice, kao i tradicije i pravoslavlja, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.
Mlađen Cicović - Foto: SRNA
Mlađen CicovićFoto: SRNA

Cicović je u našem Јutarnjem programu naglasio da je Svesrpski sabor kruna svega onoga što su u proteklom periodu radila dva rukovodstva Srpske i Srbije sa Dodikom i Vučićem na čelu.

- U ovom trenutku najvažniji su jedinstvo i sabornost srpskog naroda jer ćemo samo tako znati kako da radimo za budućnost i slobodu. Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru poziva na mir i stabilnost u regionu - istakao je Cicović.

Prema njegovim riječima, deklaracija obavezuje da u narednom periodu "svi zajedno radimo na svemu što je značajno za očuvanje naše kulture, tradicije, običaja, srpskog jezika, ćirilice, vjere pravoslavne".

Cicović je naglasio da je sa ministrom kulture Srbije Nikolom Selakovićem razgovarao o svim aktivnostima koje predstoje a koje su definisane Deklaracijom.

- Tri najvažnija događaja su Dani Srpske u Srbiji, Dani Srbije u Srpskoj i Licidersko srce i organizovanju ovih manifestacija pristupićemo na ozbiljan i veoma sadržajan način - dodao je Cicović.

Kako je napomenuo, od 20. do 26. septembra Dani Srpske u Srbiji biće održani u 12 gradova, od Subotice do Vranja.

- Republika Srpska će se predstaviti u najboljem svjetlu, a 20. septembra u 12 časova u svim gradova biće otovrene izložbe slika naših akademskih slikara - rekao je Cicović.

Dodao je i da će u oktobru biti održani Dani Srbije u Srpskoj.

- Ipak, najviše smo ponosni na Licidersko srce, međunarodni festival folklora koji će biti održan od 15. do 19. avusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu. Na tom festivalu će učestvovati više od hiljadu djece uzrasta od 10 do 16 godina iz 11 zemalja  - istakao je Cicović.

Šef Prestavništva Srpske u Srbiji naglasio je da će ovo biti prilika da naša djeca razmijene običaje, kulturu i tradiciju sa djecom iz cijelog svijeta.