latinica  ћирилица
22/07/2024 |  09:38 ⇒ 09:46 | Autor: SRNA

Borelj: Razgovaraćemo o stavu Mađarske o ulozi Brisela u Ukrajini

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće danas o posjetama premijera Mađarske Viktora Orbana Rusiji, Ukrajini, Kini i SAD, kao i stavu Budimpešte u vezi sa ulogom evropskog bloka u Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

On je posjete Orbana Rusiji, Ukrajini, Kini i SAD, u okviru lične "mirovne misije", nazvao "neprihvatljivim".

- Razgovaraćemo o onome što se dogodilo i stavovima koje je zauzela Vlada Mađarske - rekao je Borelj.

Borelj je dodao da će članice EU morati da razgovaraju o pomenutom pritanju prije bilo kakve potencijalne odluke u vezi sa odnosom prema predsjedavanju Mađarske Evropskim savjetom u narednih nekoliko mjeseci, javio je Rojters.

Tokom desetodnevne mirovne misije, mađarski premijer je 2. jula posjetio Kijev i razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, a tri dana kasnije otišao je u Moskvu da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

On je nakon toga boravio u posjeti Pekingu, gdje se sastao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, te u Vašingtonu, gdje je na marginama samita NATO-a razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Orban je poslije samita posjetio bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa u njegovoj rezidenciji na Floridi, a među temama o kojima su razgovarali bili su načini rješavanja ukrajinskog sukoba.

Nakon tog sastanka, Orban je rekao da je siguran da će Tramp, ukoliko pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u novembru, riješiti ukrajinski problem.

Šefova diplomatija EU danas će na sastanku u Briselu razgovarati o sukobu u Ukrajini i o sitauciji na Bliskom istoku.

Borelj će predsjedavati ministarskom sastanku.