latinica  ћирилица
22/07/2024 |  10:04 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

Parlament Srbije sutra o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora

Vanredna sjednica Skupštine Srbije na kojoj će, između ostalog, biti Prijedlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda biće održana sutra u Beogradu.
Skupština Srbije (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Skupština Srbije (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

Prvo vanredno zasjedanje zakazala je predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić na zahtjev 135 poslanika.

Prijedlog odluke o usvajanju Deklaracije podnijela je Vlada Srbije, a 2. jula usvojila ju je i Narodna skupština Republike Srpske.

Sjednica Skupštine Srbije zakazana je za 12.00 časova, najavljeno je iz parlamenta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je prošle sedmice da će se obratiti u Skupštini Srbije kada bude razmatrala Deklaraciju sa Svesrpskog sabora.

- Drago mi je što ću biti u prilici da se već iduće sedmice obratim u Parlamentu Srbije kada se bude razmatrala i usvajala Deklaracija i da kažem na koji način mi, Srbi, gledamo na Srbiju kao svoje utočište, domovinu, da više volimo jaku Srbiju, jer znamo da je ona dovoljan garant da i nas može da brani - rekao je Dodik.

Inače, među 60 predloženih tačaka za dnevni red Skupštine Srbije nalazi se i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o sastavu delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnom forumu Srbija – Republika Srpska.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Njemačke o Njemačkoj školi u Beogradu, Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane, kao i više međunarodnih sporazuma o zajmovima i oblasti finansija.

Tu je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog sporazuma između EU i Srbije o učešću Srbije u programu EU digitalna Evropa za period 2021-2027, Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Kine o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara.

Na dnevnom redu će se naći i Prijedlog za izbor guvernera Narodne banke Srbije, te Prijedlog kandidata za izbor predsjednika i člana Fiskalnog savjeta.

Sjednica će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine.