latinica  ћирилица
22/07/2024 |  10:31 ⇒ 10:31 | Autor: RTRS

PU Banjaluka: Zbog alkoholisanosti sankcionisano 176 vozača

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, u dane proteklog vikenda, na području Banjaluke, Prnjavora, Kotor Varoši, Čelinca i Kneževa, sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, realizovali su akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.
MUP Republike Srpske - Foto: Ustupljena fotografija
MUP Republike SrpskeFoto: Ustupljena fotografija

Policijski službenici kontrolisali su i izvršili alkotestiranje 2.869 učesnika u saobraćaju.

- Zbog utvrđene nedozvoljene količine alkohola u organizmu sankcionisano je 176 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog boroja sankcionisanih vozača 101 vozač je sankcionisan zbog utvrđene količine alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 59 vozača zbog utvrđene količine alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, 12 vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog utvrđene količine alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg - saopšteno je iz PU Banjaluka.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisana su četiri "mlada vozača", odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva. Evidentirano je 26 ostalih prekršaja.

- Na području Policijske uprave Banjalkuka u dane proteklog vikenda, realizovana je pojačana kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja dopuštene brzine kretanja pomoću radarskog sistema u vozilu „presretač“. Tokom trajanja kontrole prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila evidentirano je 113 prekršaja, a najveća brzina kretanja zabilježena je na autoputu „9. Јanuar“ u mjestu Lišnja, gdje je ograničenje brine 130 km/h, a vozilo se kretalo brzinom od 188 km/h - navodi se i saopštenju.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, te poštuju ograničenja brzine kretanja, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.