latinica  ћирилица
22/07/2024 |  10:32 ⇒ 12:40 | Autor: TANЈUG

Ko je Kamala Haris?

"Neustrašivi borac za prava malog čovjeka" - tako je predsjednik SAD DŽozef Bajden opisao 2020. godine svoju potpredsjednicu Kamalu Haris, prvu ženu i prvu Afroamerikanku na položaju potpredsjednika Amerike, koja je, poslije jučerašnjeg povlačenja Bajdena iz kampanje za reizbor, sada u teškoj poziciji da osvoji povjerenje demokrata i pokaže da li je u stanju da pobijedi republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa.
Kamala Haris (Foto: EPA/Yuri Gripas / POOL) -
Kamala Haris (Foto: EPA/Yuri Gripas / POOL)

U izvještaju AP se navodi da je potpredsjednica SAD pravnica i veliki borac za reproduktivna prava.

Diplomirala je na Univerzitetu Hauard i prva je ličnost sa diplomom tradicionalnog crnačkog univerziteta koja obavlja funkciju bilo predsjednika bilo potpredsjednika SAD.

Mjesto u Senatu je osvojila 2016. godine nakon što je dva puta birana na položaj državnog tužioca Kalifornije, a kao kandidatkinja za Senat, isticala je svoje okršaje sa velikim bankama tokom hipotekarne krize, sporove sa skupim privatnim koledžima koji su finansijski iskorišćavali studente i zagađivačima životne sredine.

Godinama je javno govorila o recidivizmu osuđenih kriminalaca i reformi pravosuđa i zalagala se za drugačiji pristup nenasilnim zločinima naglašavajući značaj rehabilitacije umejsto strogih kazni, nazivajući svoju borbu “pametnim pristupom u borbi protiv kriminala”.

Bajden je zatražio da Kamala Haris preuzme neke od najizazovnijih zadataka s kojima se njegova administracija suočavala, uključujući bezbjednost državnih granica.

U periodu od 24 sata nakon Bajdenovog debakla u prvoj debati s protivkandidatom Donaldom Trampom, Harisova je pokazala snažnu lojalnost prema predsjedniku i branila je svog političkog lidera napadajući njihovog protivnika, republikanca Trampa.

- Mi vjerujemo u našeg predsjednika, DŽozefa Bajdena, vjerujemo u ono za šta se on zalaže - rekla je Kamala Haris tada na jednom javnom skupu.

Njena lojalnost nije dovedena u pitanje ni kada su kritičari pritiskali Bajdena da se povuče, a nju počeli da guraju u prvi plan unutar Demokratske stranke, prenosi BBC.

Iako je imala problema da privuče glasače 2020. godine i imala niske ocjene tokom svog mandata kao potpredsjednica, pristalice Kamale Haris ukazuju na njenu podršku reproduktivnim pravima, popularnost među crnim glasačima i njeno iskustvo kao tužioca.

- Vjerujem da je bila važan igrač u rješavanju ključnih pitanja poput prava glasa i reforme imigracije. Takođe je bila najmoćniji predstavnik Bajdena u rješavanju pitanja pristupa abortusu i angažovanja crnih zajednica - rekla je Nađa Braun, direktorka programa za ženske i rodne studije na Univerzitetu DŽordžtaun u Vašingtonu.

Rođena u Oklandu, u Kaliforniji Kamala Haris často kaže da je njena inspiracija Turgud Maršal, poznati pravnik i borac za civilna prava, Afroamerikanac koji je u administraciji predsjednika Lindona DŽonsona postao prvi Afroamerikanac nominovan na najviši položaj u američkom pravosuđu.

Roditelji Kamale Haris su imigranti - majka Indijka ljekar a otac s Јamajke, po zanimanju ekonomista. Razveli su se kada je ona imala pet godina i od tada je nju i njenu mlađu sestru Maju odgajala majka ljekar, specijalista za maligne bolesti.

Kako ocjenjuje BBC, njeno porijeklo i način na koji ju je majka odgajala znače da Haris može da se približi raznovrsnim američkim identitetima.

Kamala Haris je od 2014. godine udata za advokata iz Los Anđelesa, Daglasa Emhofa, koji je prvi Јevrejin supružnik potpredsjednika SAD.