latinica  ћирилица
22/07/2024 |  10:46 | Autor: sputniknews.com

Savjet EU donio odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa KiM

Savjet EU donio je danas odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u Evropskoj uniji.
Evropska unija, Brisel - Foto: RTRS
Evropska unija, BriselFoto: RTRS

- Savjet EU danas je usvojio uredbu kojom se obezbeđuje da cijeli region Zapadnog Balkana podleže istom viznom režimu, ukinuvši isključenja koja su ranije važila za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije - navodi se u saopštenju Savjeta EU, prenosi Tanjug.

Usvajanjem ove uredbe, kako se napominje, završava se zakonodavni proces.

To znači da, pošto uredba stupi na snagu, što će se dogoditi 20. dana nakon što ona bude objavljena u Službenom listu EU, ona će početi da se primjenjuje u svim državama članicama EU.

Evropski parlament je 23. aprila izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog evroparlamentarca Matjaža Nemeca, koji je u prethodnom sazivu EP bio izvijestilac za ukidanje tih viza.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, bili su jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.