latinica  ћирилица
22/07/2024 |  11:14 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

AFP: Јokić pod velikim pritiskom, ali može da osigura vječnu slavu u Srbiji

Srpski košarkaš Nikola Јokić je u Srbiji pod velikim pritiskom pred Ljetne olimpijske igre u Parizu, nakon tri MVP titule i osvajanja NBA lige sa "Denver nagetsima", ali je i na korak od osiguravanja vječne slave u Srbiji ukoliko uspije da donese olimpijsko zlato u zemlju koja je "luda za košarkom", piše agencija AFP.
Nikola Јokić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Nikola Јokić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Јokić je ponovo na spisku reprezentacije Srbije nakon što je preskočio prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo na Filipinima, na kojem je Srbija osvojila drugo mjesto nakon poraza od Njemačke u finalu rezultatom 83:77.

AFP podsjeća da je izostanak Јokića tada izazvao ljutnju navijača u Srbiji, samo nekoliko mjeseci nakon što su mu svi čestitali na osvojenoj NBA tituli sa "Nagetsima".

Mnogi su ga na društvenim mrežama proglasili "izdajnikom".

- Osjećanje nacije je u potpunosti opravdano kada se radi o vjerovanju da je za njega igra za reprezentaciju više hobi nego čin patriotizma i želje - rekao je za AFP srpski sportski novinar Vladimir Živadinović.

On je naveo da svi sigurno očekuju da će Јokić nadoknaditi sve što nije učinjeno u prethodnih nekoliko godina i da će biti najbolji igrač reprezentacije Srbije.

- U suprotnom, postaviće se pitanje njegovog učešća u budućnosti - zaključio je Živadinović.

AFP napominje da će nastup Srbije u Francuskoj biti jedan od najgledanijih u kojem učestvuju srpski sportisti tokom Igara u Parizu.

Јokić je obećavajuće započeo karijeru u dresu reprezentacije, sa kojom je 2016. godine na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojio srebrnu medalju.

Međutim, Јokić sa Srbijom nije osvojio nijedan važan međunarodni turnir i nada se da će se to promijeniti u Parizu.

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je da je Јokić jedna od ključnih komponenti reprezentacije kada se radi o ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

- Učešće Јokića svakako jeste važno, u svakom smislu - i iz perspektive individualnog kvaliteta i perspektive njegove ličnosti - rekao je Pešić tokom jednog intervjua objavljenog prošlog mjeseca.

AFP navodi da je Јokićev stil na parketu podsjeća na formulu razvijenu u bivšoj Јugoslaviji nazvanu "džez košarka", koja se više oslanja na individualnu kreativnost, nego na brzinu i sirovu snagu.

U tekstu se ističe da je Јokić poznat po tome što se drži jednostavnosti na terenu, miješajući lagano kretanje sa nekoliko jednostavnih dodataka i lasersku preciznost šuta i dodavanja.

Јokić je u maju proglašen najvrednijim igračem u NBA treći put u četiri sezone.

AFP podsjeća da je Balkan "i dalje plodno tlo za talente", a da se Јokić čvrsto postavio među najbolje u regionu.