latinica  ћирилица
22/07/2024 |  11:31 ⇒ 11:50 | Autor: RTRS

Ponovo se oglasila Delegacija EU: Svaka nevina civilna žrtva zaslužuje empatiju, poštovanje i prepoznavanje

Nakon što su brojna bošnjačka udruženja reagovala na Delegaciju Evropske unije u BiH zbog posjete i odavanja počasti srpskim civilnim žrtvama u Bratuncu, iz Delegacije su se ponovo oglasili, navodeći da svaka nevina civilna žrtva je, po sebi, tragedija rata i zaslužuje empatiju, poštovanje i prepoznavanje.
Bratunac: Ambasadori položili vijence - Foto: RTRS
Bratunac: Ambasadori položili vijenceFoto: RTRS

Saopštenje Delegacije EU u BiH prenosimo u cijelosti:

Delegacija Evropske unije u BiH uputila je pismo izvinjenja "udruženjima žrtava i svjedoka genocida" u kojem su naveli da najdublje žale zbog bola koji su prouzročili žrtvama time što su prošle sedmice odali počast srpskim civilnim žrtvama u Bratuncu.

Otpravnik poslova Evropske unije u BiH Adebajo Babanjide zahvalio je na dopisu i poručio da je stav Evropske unije o karakteru rata u BiH jasan.

- Izražavamo naše najdublje žaljenje zbog bola koji smo Vam prouzročili, kao svjedocima i preživjelima najstrašnijeg zločina genocida. Dozvolite da pojasnim da nam to nikako nije bila namjera kada smo odali počast nevinim civilnim žrtvama u Bratuncu. Stav Evropske unije o prirodi oružanog sukoba u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine je jasan. Sa svoje strane, Evropska unija je dosljedno iskazivala poštivanje utvrđenih činjenica, iznad svega po pitanju genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine - navodi se u pismu.

Babanjide je u pismu istakao da "u Srebrenici 1995. godine jeste počinjen genocid, i da je to potvrđeno presudama".

Naveo je i da osuđuju bilo kakve pokušaje negiranja, veličanja ili relativiziranja genocida u Srebrenici ili uloge počinilaca.

Naglasivši da odbacuju bilo kakve pokušaje kontekstualizacije ili opravdanja genocida u Srebrenici, uključujući i pozivanja na stradanja nevinih srpskih civilnih žrtava u regiji Birač, Babajide je u pismu naveo da žali što je njihova nedavna posjeta Bratuncu protumačena kao izjednačavanje zločina.

- Uvjeravamo Vas da nam nije bila namjera da izjednačimo genocid u Srebrenici sa stradanjem nevinih srpskih civilnih žrtava na području Birača niti po obimu, niti po namjeri, kao ni u brojkama. Isto tako smatramo da to ne znači da ne možemo odati počast nevinim civilnim žrtvama na svim stranama. Svaka nevina civilna žrtva je, po sebi, tragedija rata i zaslužuje empatiju, poštovanje i prepoznavanje - navodi se u pismu.

Navodeći da su predstavnici Delegacije na Gradskom groblju u Bratuncu odali smo počast nedužnim civilima, u pismu su dodali da im je opština Bratunac potvrdila da su na Gradskom groblju ukopane nevine civilne žrtve iz posljednjeg rata.

- Štaviše, dostavili su nam skupštinske odluke kojima se potvrđuje da je groblje koje smo posjetili mjesno gradsko groblje. Spomenik na koji je vijenac položen je krst bez ikakvog natpisa. Uvažavamo to da su na bratunačkom groblju sahranjeni i oni koji su odgovorni za zločine. Uvažavamo i da Vas je povrijedilo odavanje počasti civilnim žrtvama na upravo toj istoj lokaciji. Ponavljam da nam to ni u kojem slučaju nije bila namjera i izvinjavamo se zbog boli koju smo Vam prouzrokovali. Uvjeravamo Vas da nikada, ni pod kojim okolnostima, nećemo odati počast ratnim zločincima - navodi se u pismu.

Nedvosmisleno osuđujući počinioce zločina, Delegacija EU je navela da "relevantna udruženja žrtava i svjedoka genocida i Majke Srebrenice smatra za zagovornike pomirenja kroz uvažavanje svih nevinih civilnih žrtava".

- Nadamo se i da će Vam ovo pojašnjenje pomoći u boljem razumijevanju naših namjera. Kao što se redovno ističemo u našem kontinuiranom angažmanu, uvjeravamo Vas da ostajemo u cijelosti posvećeni istini o srebreničkom genocidu i pravdi za žrtve, kao i potrebi da im se osigura pravda i obeštećenje, te sigurno i bezbjedno okruženje za život i sjećanje, na području cijele istočne Bosne i šire - navodi se u pismu.

Iz Delegacije EU su izrazili i spremnost za susret i razgovor sa predstavnicima udruženja kako bi razgovarali o ovom slučaju.