latinica  ћирилица
22/07/2024 |  11:38 ⇒ 12:40 | Autor: SRNA

Dačić: Pronađene i neke adrese iz Banjaluke u Fatonovom mobilnom telefonu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u mobilnom telefonu Fatona Harizija, ubice srpskog policajca u Loznici, pronađene i neke adrese iz Banjaluke što će biti istraženo.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Povodom napisa u medijima da su u Fatonovom mobilnom telefonu nađene adrese iz Banjaluke i da su to možda bile neke mete, što je trebalo da izazove haos u BiH da bi Srbija bila optužena, Dačić je rekao da je istraga u toku i da je potrebna i međunarodna pravna pomoć.

Dačić je naveo da još nije poznato kakav je bio plan ubice srpskog policajca Fatona Hajrizija kada pređe iz Srbije u BiH.

Dačić je rekao da je važan detalj da li je Faton, koji je likvidiran kod Loznice nakon što je ubio srpskog policajca, već bio u Njemačkoj prije toga, jer je po priči njegovog brata bio i ukrao mu dokumenta.

Drugo je, kaže Dačić, preko koga je Faton uspostavio kontakt sa državljaninom Slovenije koji je pozvao uhapšeni bračni par /u Bijeljini i Mladenovcu/ da pronađu nekoga ko će da preveze Fatona.

- Svi su oni predmet dalje istrage - rekao je Dačić za TV Pink.

On je dodao da Priština pokušava da izbjegne odgovornost u vezi sa ubistvom policajca Nikole Krsmanovića u Loznici, jer za Fatonom nije raspisana potjernica poslije njegovog bjekstva iz zatvora na Kosovu i Metohiji.

Dačić je rekao da je reč o ubistvu sa umišljajem, u koje je umiješano više različitih centara moći, ali da albanska strana pokušava da ubistvo poveže sa kriminalom, a ne sa terorizmom.

Povodom histerije u Sarajevu, koja je pokrenuta zbog policajaca iz Srbije koji je trebalo da budu u BiH tokom ljetnje sezone, Dačić je rekao da se u BiH od najnormalnijih stvari prave politički skandali i da se sve politizuje, pa ispada da je to dio velikosrpske politike i čin agresije.

On je istakao da je u svijetu uobičajena stvar da države razmjenjuju policajce, ali da niko nikada to nije tumačio na način kao što je to tumačeno iz BiH.

- Ta policija ne obavlja klasična policijska ovlašćenja u smislu da će da patrolira u Banjaluci i tako dalje. Oni služe kao oficiri za vezu za naše građane koji se nalaze tamo u tom momentu - rekao je Dačić.

Kada je riječ o pomoći Srbije u gašnjeu požara, Dačić je rekao da im se Sjeverna Makedonija zahvalila za slanje protivpožarnih helikoptera, a za isti takav slučaj u BiH kažu da neće helikopter.

- Nećete? Pa ne morate. Ispada kao da mi nemamo šta da radimo, pa ćemo da šaljemo helikoptere širom Evrope - rekao je Dačić.