latinica  ћирилица
22/07/2024 |  11:50 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Karan: Bošnjačka politika ruši bezbjednosni sistem (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da resorno ministarstvo ostvaruje neposredno saradnju sa međunarodnim i policijskim agencijama u BiH, a da bošnjačka politika, koja negativno reaguje na dolazak policije iz Srbije u Srpsku, ruši bezbjednosni sistem i potencira radikalne elemente.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

- Niko ne treba Ministarstvu unutrašnjih poslova dati nikakvo odobrenje, naredbu, niti smo obavezni da nekoga za to pitamo, jer je to zakonska odrednica, prije svega Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske, uvažavajući sve ostale zakone - naveo je Karan.

Karan je ukazao na to da saradnja policija ne datira od skoro, već unazad godinama, pa i decenijama, posebno u vrijeme turističke sezone, organizovanja javnih skupova ili prilikom redovnih poslova i zadataka u otkrivanju teških krivičnih djela.

- Ti nesretni političari i politika ruše bezbjednosni sistem BiH i regiona i ne shvataju šta rade. Kada bismo postupali po tome šta oni kažu, kriminalitet bi imao širok prostor za djelovanje - rekao je Karan komentarišući izjave pojedinih bošnjačkih političara u vezi sa najavom dolaska pripadnika MUP-a Srbije u Srpsku za vrijeme turističke sezone.

Karan je naglasio da takva politika nosi sa sobom još jednu opasnost.

- Ona u BiH budi ekstremne i radikalne elemente koji sve ovo pretvaraju u borbu između BiH i Srbije i, u konačnom, između srpskog i ostalih naroda. Ovo je jako loša poruka građanima - rekao je Karan.

Dodao je da policajci iz Srbije još nisu došli, da je Srbija bila prisiljena da trenutno tako odluči i smiri tenzije.