latinica  ћирилица
22/07/2024 |  12:19 ⇒ 12:19 | Autor: SRNA

Realizacija projekta izgradnje vodovodne mreže počela u više opština

Realizacija projekta koji se odnosi na rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže počela je u nekim opštinama u Republici Srpskoj, iako će grant EU od 17,3 miliona evra, koji je za to predviđen u 14 lokalnih zajednica, biti operativan sredinom iduće godine.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Pomoćnik ministra finansija Bojana Vasiljević Poljašević izjavila je Srni da je sprovođenje projekta krenulo u maju u Tesliću.

- Prva opština koja je počela sa radovima je Teslić, potom su krenule Pale sa dva projekta, a radi se i u Zvorniku, Trnu i Laktašima. Gradiška je potpisala najveću vrijednost ugovora od 10,6 miliona KM bez PDV-a, a slijedi Zvornik sa 8,9 miliona bez PDV-a - navela je ona.

Prema njenim riječima, ugovor sa Trebinjem biće potpisan u narednih petnaestak dana.

Poljaševićeva, koja je na čelu tima koji je kandidovao projekat Vlade Republike Srpske, podsjetila da je projekat finansiran iz tri izvora.

- Novac je obezbijeđen iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke, dio iz sredstava lokalnih zajednica, a ostatak od oko 35 odsto potrebnih sredstava odnosi se na grant. Oko 50 odsto kreditnih sredstava već je povučeno - precizirala je ona.

Govoreći o grantu, Poljaševićeva je navela da bi na nivou Evropske komisije sve trebalo da bude potpisano najkasnije do novembra, a sredstva bi trebalo da budu operativna do sredine iduće godine.

Prvobitno je bilo predviđeno, pojasnila je, da projekt obuhvati 24 opštine, ali pojedine nisu mogle da budu kandidovane jer neke nisu bile dovoljno "zrele" sa svojom projektnom dokumentacijom.

Ona je napomenula da je jedina investicija u BiH koju će podržati EU u najnovijem investicionom paketu, projekat vodovodne i kanalizacione mreže u Republici Srpskoj.