latinica  ћирилица
22/07/2024 |  12:37 ⇒ 15:09 | Autor: RTRS

Šest osoba ubijeno u Daruvaru, muškarac nasumično pucao u staračkom domu

U Daruvaru je danas ubijeno šest osoba. Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne i vatrenim oružjem na mjestu ubio petero ljudi, a u bolnici je preminula jedna ranjena osoba. Јoš je nekoliko ranjenih. Počinitelj je uhapšen. Neslužbeno, ubica Krešimir Pahoki iz Donjeg Daruvara je penzionisani vojni policajac čija je majka, navodno, bila korisnica tog doma.
Hrvatska policija (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT, ilustracija) -
Hrvatska policija (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT, ilustracija)

Prema informacijama Dnevnika Nove TV, smrtno su stradale četiri štićenice i jedna radnica Doma. Pet osoba je ranjeno, a jedna je preminula u bolnici.

Ubica je nakon toga pobjegao, ali ga je policija ubrzo uhvatila kod kafića "Daruvar".

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je za dnevnik.hr da je krenuo prema mjestu događaja. Prema njegovim saznanjima pet je osoba ranjeno.

- U toku je trijaža ranjenih. Zavisno o stanju i njihovim povredama bite raspoređeni po slavonskim bolnicama. Najteže ranjeni ići će u Zagreb. Јa ću ići prema Slavoniji - rekao je ministar.

Premijer Andrej Plenković oglasio se na Iksu vezano za peterostruko ubistvo u Daruvaru.

- Zgroženi smo ubojstvom petoro osoba u Domu za starije u Daruvaru. Izražavamo saučešće porodicama stradalih i nadamo se oporavku ranjenih. Očekujem da nadležna tijela utvrde sve okolnosti strašnog zločina. Ministri Božinović, Beroš i Piletić uputiće se u Daruvar i bolnicu u Pakracu, poručio je.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je saučešće porodicama stradalih u Domu za starije i nemoćne u Daruvaru.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović okarakterisao je današnji događaj kao bezumni čin nasilja.

Oglasila se i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska.

- Danas, 22. jula, u 10:10 zaprimili smo dojavu da je muška osoba upotrebom vatrenog oružja usmrtila i ranila više osoba u domu za starije i nemoćne osobe.

Osoba koja se dovodi u vezu s počinjenjem je pod nadzorom policije. Na mjestu događaja slijedi uviđaj kojim rukovodi zamjenica županijskog državnog tužilaštva u Bjelovaru - navode iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Direktor Zavoda za hitnu medicinu Nenad Mrzlečki izjavio je za MojPortal da je medicinska ekipa daruvarske Hitne, kada su došli na mjesto zločina, zatekli četiri preminule i četiri ranjene osobe koje su odmah prevezli u bolnice.

- Tri osobe hitno su prevezene u bolnicu u Pakrac, a jedna osoba u Viroviticu. U takvim situacijama uvijek tako postupamo kako se ne bi opteretila samo jedna zdravstvena ustanova - pojasnio je Mrzlečki te dodao da navodno ima i lakše povrijeđenih, ali i napomenuo kako sve informacije s terena treba uzimati s rezervom.

- Naše ekipe su još na terenu i prioritet im je svima pružiti potrebnu pomoć, a tek nakon što to bude obavljeno, znaćemo tačne podatke o broju stradalih - kaže Mrzlečki.

O nezapamćenoj tragediji koja se jutros dogodila u privatnom domu za starije i nemoćne u Daruvaru oglasili su su se iz Grada Daruvara.

- Šokirani smo i u nevjerici u vezi ovog tragičnog događaja u staračkom domu u Daruvaru. Porodicama poginulih izražavamo iskreno saučešće. Šokirani smo ovim nemilim događajem. Napadač je uhvaćen. Istraga je u toku - objevljeno je na službenoj Fejsbuk stranici Grada.