latinica  ћирилица
22/07/2024 |  13:00 | Autor: SRNA

Deđanski: Ludilo bošnjačkih političara u BiH je nemjerljivo

Politički analitičar Stevica Deđanski rekao je povodom histerije političkog Sarajeva da ne bude dozvoljeno policajcima iz Srbije dolazak u Republiku Srpsku tokom ljetne sezone, kao ni protivpožarnim helikopterima, da je, kako je rekao, ludilo bošnjačkih političara nemjerljivo.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

- To je jedno ludilo. To što mi hoćemo da pošaljemo naše helikoptere da gase požare po BiH i naše policajce njima je velikosrpska agresija - rekao je Deđanski.

On je podsjetio i da su, kada je Srbija dala BiH besplatno vakcine protiv korone, neki rekli da im daje pokvarene vakcine, a građani BiH su dolazili da se vakcinišu u Srbiji, kao i građani Srbije.

- Ludilo muslimanskih političara u BiH je nemerljivo. Ne postoji model kako to može da se izmeri niti mi zbog toga treba da budemo iznenađeni. Samo treba svaki put da očekujemo još veću dozu netrpeljivosti i ludila koje će da ispoljavaju - smatra Deđanski.

On je dodao da ne zna da li se više iko čudi tome, te podsjetio da je normalna praksa u svijetu da se šalju policajci kada u nekoj državi ima njihovih državljana.

Povodom optužbi bošnjačkih političara da je to "velikosrpska agresija", Deđanski je upitao da li postoji neki mjesec u godini ili nedjelja u mjesecu, a da nisu rekli da Srbija "samo što nije napala BiH, da ugrožava mir, da Srpska ugrožava mir, da ruši Dejton".

- Maltretiraju ljude, progone, ruše Dejton i sve ostalo što oni rade, oni pripisuju drugome - rekao je Deđanski.

Cilj je, dodao je on, pokušati da se na neki način ocrni Srbija, ali da u principu, to služi za unutarpolitičku upotrebu.

- Pošto oni svojim građanima ne nude ništa drugo, onda moraju da nude mržnju protiv Srbije. Nažalost, to je još tako dok ti političari budu tu. Verujem da će narod to promeniti - naveo je Deđanski.

Deđanski je dodao da bošnjački političari uvijek pokušavaju na taj način da skrenu pažnju međunarodne zajednice na Srbiju.

- Naravno da je na meti Srbija, koja je garant očuvanja Republike Srpske u okviru BiH, a meta je i što je 67 odsto svih investicija u Srbiji, gde možeš da pokažeš da nešto funkcioniše, a oni ne mogu da pokažu ništa da funkcioniše u BiH - kaže Deđanski.

On ističe da je to problema – kako da objasne svojim građanima zašto je to tako, pa je vrlo lako izmišljati priče i napadati Srbiju.

- To koliko im pomaže Zapad oni očigledno misle da nije dovoljno i pokušavaju da naprave što lošije odnose lažnim informacijama između Zapada i Srbije. Ali im nikako ne uspeva, zato što lažovi su lažovi - rekao je Deđanski.

Na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone između ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srbije i Republike Srpske, bilo je predviđeno da u Banjaluci, Foči i Trebinju bude raspoređen po jedan uniformisani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije, koji su do 1. septembra trebali da rade zajedno sa kolegama iz Srpske.

U istom periodu trebalo je da budu angažovani policijski službenici MUP-a Republike Srpske u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju nazvala "dijelom velikosrpskog projekta", čiji je cilj "ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH", dok je Demokratski front od Savjeta ministara zatražio da izda nalog Graničnoj policiji BiH da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije.