latinica  ћирилица
22/07/2024 |  13:10 ⇒ 14:23 | Autor: ATV

Živković Rajilić: Kažu da uvažavaju bol majki Srebrenice, a da li uvažavaju bol srpskih majki?

Kažu da uvažavaju bol majki Srebrenice, a da li uvažavaju bol majki iz Bratunca i sa područja Birča i svakog prostora gdje srpske majke oplakuju svoje sinove, i vojnike i civile, sramota za EU, koja nema jednak stav - kaže za ATV predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, kao komentar na izvinjenje koje je uputila Delegacija EU.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Nikakvo pravdanje i nikakvim udruženjima nije bilo potrebno, politika dovodi do još već raskola. Kažu da uvažavaju bol majki Srebrenice, a da li uvažavaju bol majki iz Bratunca i sa područja Birča i svakog prostora gdje srpske majke oplakuju svoje sinove, i vojnike i civile. Sramota za EU, koja nema jednak stav, koja se služi dvostrukim aršinima, pa kad uradi jednu ispravnu stvar, odmah se povlači. Sramota i nečuveno. Od tih političara smo se već naslušali dvostrukosti i laži, tako da nas to ne iznenađuje - kaže Božica Živković Rajilić.

Ona kaže da danas svako koristi riječ genocid.

- Danas riječ genocid koristi svako, i stručnjak i nepismen. Političari iz EU su većinom po pitanju tačnosti definicije genocida nepismeni i služe se politikom umjesto činjenicama. Niko se nikome nije trebao izvinjavati. U Bratuncu su, gdje je civilna grobnica, žena i djece preko 3.000, a u Srebrenici je vojničko groblje jer su civili pušteni i otišli su u vrijeme akcije - navela je Živković Rajilić.

Uzimati riječ genocid i presude kao dogmu o kojoj se ne smije raspravljati, to je kaže ona, van svake pameti.

Međunarodni sud, ali i sudovi u Sarajevu, da su radili po zakonu, bilo bi stotine presuđenih zločinaca za ubistva Srba i srpskih civila. U tim sudovima bilo je podvala i lažnih činjenica, u Sarajevu su sudili ratni kadrovi i to pravosuđe je korumpirano. Ne može se na osnovu korumpiranih sudija i tužilaca uzimati činjenice koje nisu tačne. Ta delegacija koja je išla u Bratunac, nije trebala da se izvinjava, poklonila se nevinim žrtvama, a smatram da sve žrtve zaslužuju poštovanje - poručila je Živković Rajilić.