latinica  ћирилица
22/07/2024 |  14:17 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Dodik: Problem BiH nikada nije bila Srpska, nego radikalne strukture sa sumnjivom ratnom biografijom

Problem BiH nikada nije bila Republika Srpska, nego radikalne strukture sa sumnjivom ratnom biografijom koje predstavljaju Bošnjake, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ističe da bi u svakoj drugoj zemlji pripadnici struktura koje su bile povezane sa mudžahedinima nikako i nikada ne bi smjeli sjediti u institucijama.

- Ali takvi sjede i često odlučuju ovdje, ima ih u svakoj pori društva u BiH. Rezultat takve situacije u kojoj se pitaju oni kojima bi se po svim osnovima moglo suditi, jeste da gdje god se odlučuje na zajedničkom nivou, sve je blokirano. Јedno od ključnih pitanja koje bi nas približilo evropskom putu je konačno rješavanje pitanja odlaska stranaca iz Ustavnog suda - naveo je Dodik.

Problem BiH nikada nije bila Republika Srpska, nego radikalne strukture sa sumnjivom ratnom biografijom

Naglasio je da Bošnjaci ne dozvoljavaju da se riješi ova tema.

- Kao što ne žele rješenja ni po bilo kom drugom pitanju. Imali smo očekivanja da će predstavnici "trojke" poštovati dogovor, ispunili smo zajedničkim radom veći dio prioriteta koje je postavila EK i to je i prepoznato u Evropskoj uniji. Onda je među predstavnicima "trojke" proradila ista SDA struja koja je i ranije sve blokirala, a znamo da su novoformirane stranke kod Bošnjaka koje su danas na vlasti nastale upravo iz njihovih redova i mnogo je tu duboko kompromitovanih ličnosti koje ne žele napredak dejtonske BiH. S takvim sastavom teško je očekivati da BiH može ići bilo gdje - naveo je predsjednik Srpske.

Ističe da su optužbe u vezi s Planom rasta i svega ostalog laži i podmetanje.

- Bošnjaci ne žele EU, jedino što oni žele je islamska unitarna država u srcu Evrope i zato blokiraju sve što mogu, pa čak i dogovor o djelovanju helikoptera Srbije tokom turističke sezone - smatra Dodik.

Podsjetio je da je o BiH i radikalizaciji muslimana ovih dana pisao i Dojče vele.

- To je goruće pitanje, ali u BiH nijedan Bošnjak ne želi ili ne smije da govori o tome. Ako zatvorimo oči pred istinom, problemi mogu postati samo gori, zato pozivam sve bošnjačke predstavnike da počnemo rješavati ozbiljne izazove koje imamo i da prestanu sa stalnim optužbama i lažima na račun Srbije. Dok se oni bave sprečavanjem angažovanja helikoptera Srbije da pomognu i Srbima i Bošnjacima, radikalizam sve više uzima maha i to upravo zahvaljujući njihovom ponašanju i huškačkoj politici, koja je plodno tlo za rast ekstremističkih pokreta - zaključio je Dodik.