latinica  ћирилица
22/07/2024 |  14:29 ⇒ 15:02 | Autor: SRNA

Graorac: Izvinjenje Delegacije EU Bošnjacima je dokaz nemoći

Srpske žrtve zaslužuju poštovanje, a izvinjenje Delegacije EU bošnjačkim udruženjima je dokaz nemoći i ako je to pravdanje izraz poštovanja zatvorena su joj sva stratišta srpskog naroda, poručili su iz Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.
Isidora Graorac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Isidora GraoracFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nakon što je Delegacija EU u BiH uputila pismo izvinjenja bošnjačkim udruženjima žrtava u kojem su naveli da "najdublje žale zbog bola koji su im prouzrokovali" posjetom groblju u Bratuncu, Graorčeva je istakla da je to krajnje bezobrazno dodvoravanje žrtvama jedne strane koja sebi daje za pravo da određuje gdje će ko ići.

- Zašto se pravdaju jer su otišli da se poklone srpskim žrtvama? Prvi put su stali pred krstom koji simbolizuje naše stradanje, mučki ubijenu djecu, žene, starce i vojnike koji su branili te civile od hordi pomahnitalih dželata koji su ubijali sve pred sobom - rekla je predsjednik Organizacije Isidora Graorac.

Kao predstavnik porodica žrtava iz Republike Srpske, Graorčeva je istakla da poslije svega što su pokazali iz Delegacije EU nikada im više ne bi dala priliku da dođu na groblje u Bratunac.

- Žrtve iz Podrinja, njih 3.267, zaslužuju pijetet, zaslužuju poštovanje, i ako je ovo što ste pokazali izraz toga, onda su vam mjesta svih stratišta srpskog naroda zatvorena - pojasnila je Graorčeva.

Ona je navela kako joj je posebno zaparala uši rečenica da je nedavna posjeta Bratuncu protumačena kao "izjednačavanje zločina".

- Uvjeravamo vas da nam nije bila namjerama da ni po razmjerama, ni po broju izjednačavamo Srebrenicu i Podrinje. Gospodo iz Evrope, zločin je zločin, a nebitno je o kojem broju se govori, iako se i o tome može polemisati, kao i o namjerama - napomenula je Graorčeva.

Ona je naglasila da su se 1992. i 1993. godine dešavali masakri u srpskim selima za koje niko nije odgovarao, te je upitala predstavnike Delegacije EU da li su sigurni da se u Potočarima poklanjaju samo civilima?

Ako im je bila namjera da se zaista i od srca poklone žrtvama srpskog naroda, kao što su to učinili i bošnjačkim, Graorčeva smatra krajnje degutantnim da se nekome pravdaju za svoje postupke.

- Kao predstavnici Evropske unije trebalo je da to učinite mnogo ranije, a pogotovo da to uradite zajedno sa nama 6. jula, a ne poslije, kao da ste se krili, kao da ste to radili usput - naglasila je Graorčeva za Srnu.

Ona je navela da još pozivaju na razgovor predstavnike EU ukoliko im je nešto ostalo nejasno.