latinica  ћирилица
22/07/2024 |  15:24 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Aleksandra Samardžić - Berkovići ponosni na svoju olimpijku

Mala opština, samo po broju stanovnika i teritoriji, Berkoviću u istočnoj Hercegovini, ispratila je džudistkinju Aleksandru Samardžić na Olimpijske igre u Pariz. Aleksandra je prvi olimpijac iz ove opštine i pravi ambasador sporta i Berkovića.
Aleksandra Samardžić i Nenad Abramović - Foto: RTRS
Aleksandra Samardžić i Nenad AbramovićFoto: RTRS

Prve sportske korake i uspjehe prije dvije decenije Aleksandra Samardžić napravila je u DŽudo klubu "Berkovići". Od tada prešla je dug put, ispunjen trudom i radom. Svjetski poznatoj i priznatoj džudistkinji ostvario se dječiji san, odlazak na Olimpijske igre.

- Oduvijek je ovo bio moj san, cjelu karijeru radim za ovaj jedan momenat, da odem na Olimpijske igre. Drugi srećan momenat je što sam danas vidjela koliko su ljudi iz moje sredine srećni zbog mene  - kaže Aleksandra.

Najvažniju ulogu imao je otac i prvi trener Јovo Samardžić, sa kojim je osvojila prvu veliku medalju 2012. godine i postala vice šampion Evrope za kadete. Trebalo je izgraditi marljivog sportistu, ali i dobrog čovjeka, kaže Јovo, koji s ponosom i suzama ispraća svoju olimpijku.

- Kao što je njen san ostvarenje olimpijske norme isto tako je i moj kao trenera i oca - priča Јovo Samardžić. 

Јednoglasnom odlukom na svečanoj skupštini opštine Berkovići dodjeljena joj je povelja za postignute rezultate i promociju ove male opštine.

- Ova svečana sjedica je samo potvrda koliko smo mi ponosni i koliko je Aleksnadra jedan dobar promoter opštine Berkovići - rekao je Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići.

U bogatoj sportskoj karijeri Samardžićeva se okitila sa više od 400 medalja. Na olimijadi za mlade, Svjetskom prvenstvu za juniore i Evropskom za seniore osvojila je srebro. Narednih dana putuje u Pariz, a prva borba očekuje je 31. jula.