latinica  ћирилица
22/07/2024 |  17:24 ⇒ 18:43 | Autor: RTRS

Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u manastiru Moštanica proglašena spomenikom kulture (VIDEO)

Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u manastiru Moštanica kod Kozarske Dubice proglašena je spomenikom kulture od izuzetnog značaja. Zbog perioda nastanka, arhitektonske vrijednosti i sačuvanog autentičnog izgleda smatra se jednim od najznačajnijih pravoslavnih manstira.
Manastir Moštanica - Foto: RTRS
Manastir MoštanicaFoto: RTRS

Prvi pisani trag u vezi sa manastirom spominje se u 15. vijeku u mađarskom popisu gdje se pominje bratstvo manastira Moštanica. Kasnijim arheološkim istraživanjima pronađeni su predmeti koji svjedoče o postojanju pravoslavne bogomolje iz 1112. godine .

- Ovaj kameni monumentalni hram nastaje kasnije za vrijeme Nemanjića jer se vidi da je on mogao biti zadužbina samo nekoga imućnog vladara ko je imao novac da tako nešto masivno podigne ipak je ovo najveća srednjevjekovna crkva u Bosni i Hercegovini - kaže Sergije Antić, iguman manastira Moštanica.

Mještani kažu da je manastir stub duhovnosti potkozarskog kraja. Podržavaju i činjenicu da je zaštićen i proglašen spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Zbog dimenzija, ovo je drugo po veličini manastirsko zdanje u BiH. Poseban doprinos monumentalnosti hrama naglašava način zidanja od posebno tesanih masivnih kamenih ploča.

- Sam manastir Moštanica slavi preobraženje 18. i 19. avgust i to je jedan od najvećih zborova na području Dubičke regije koji okuplja ne samo ljude iz Kozarske Dubice, nego i i iz drugih gradova. Organizujemo i veče ojkače kao jedan od najbitnijih identiteta našeg naroda - naglasio je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Manastir Moštanica najstarija je srpska bogomolja potkozarskog kraja, zato je bio neophodan zvaničan status spomenika kulture, odnosno svjedočanstva istorije i razvoja.

- U svakom slučaju da donosi benefite ako ništa bolju uređenost u smislu i čuvanja i zaštite kako uže zone same crkve gdje se ona nalazi tako i šire zone. Neće moći doći do nekih neželjenih radova koji bi mogli da ugroze ova zdanja jer smatram da je i igumanu i svima drugima koji će doći poslije njega od velikog značaja - istakla je Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture.

U manastirskoj riznici čuvan je ključ na kojem je urezana 1.111 godina. U oltaru manastira sačuvana je ikona Majke Božije iz 16. vijeka. Јedna od dragocjenosti su odežde Vasilija Ostroškog.