latinica  ћирилица
22/07/2024 |  17:57 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Klima uređaji - spas u vrućinama, ali i prijetnja po bezbjednost (VIDEO)

Od luskuza, postali su nužda. U vrijeme tropskog talasa, građani Srpske, ali i regiona spas pronalaze u klima uređajima. U vrijeme ekstremnih temperatura, nerijetko ovi rashladni sistemi rade i bez pauze. Iako su olakšica i spas u vrelim danima ljeta, ovi uređaji mogu da budu i prijetnja po bezbjednost. Neredovno servisiranje klime, pored respiratornih problema, može da dovede i do požara.
Klima uređaji - Foto: RTRS
Klima uređajiFoto: RTRS

Crveni meteoalarm, osim rashladnih sistema, upalio je i požare. Vatra koja je nedavno zahvatila spoljnu jedinicu klima uređaja na zgradi u Rakovici, nažalost, jedan je od mnogih primjera nepravilnog ili nestručnog rukovanja električnim uređajima u ovom dijelu godine.

Prvi signal upozorenja jeste zvuk varničenja. Struka pojašnjava da postoje različiti uzroci i brojni faktori koji mogu da dovedu do ekplozije ili požara na klima uređaju.

- Neorginalni rezervni dio, odnosno plastični kondenzator ili je recimo klima previše prljava, pa se motor ventilatora pregrije. Na primjer i vazhuh u sistemu, ako se klima nije izvakumirala može da dovede do dizel efekta - istakao je Vladimir Dujaković, majstor za klima uređaje.

Ključ je u preventivnom djelovanju, a najadekvatnija preventiva jeste redovno čišćenje i kontrola. Klimu bi trebalo servisirati jednom do dva puta godišnje.

- To vam ne uzima puno vremena. To je u principu par minuta. Podignete poklopac, ispod imate najčešće dva filtera koja se peru pod vodom, eventualno ostatak usisati. Može da prouzrokuje i zdravstvene probleme ako ne održavate redovno, makar filtere. Ko ima problema sa alergijama i neke druge zdravstvene probleme, jednostavno može da dođe do komplikacija, a detaljnije čišćenje bi u svakom slučaju trebalo prepustiti ovlaštenom servisu, da ste sigurni i da imate klimu koja je pouzdana - poručio je Aleksandar Grulović, servis i prodaja bijele tehnike.

Građani su, uglavnom, upoznati sa potrebom redovnog održavanja klima uređaja.

A pored respiratornih problema, neredovno servisiranje može da prouzrokuje i požar. Prema iskustvu vatrogasaca, najčešći uzrok jeste ljudski faktor. Apeluju-isključiti klimu prije izaska iz stana.

- Od početka godine bilo je 129 intervencija, od toga četiri su bile upravo klime, a poprilično je zahtjevno gasiti, zavisi sve od spratnosti. Prema našem iskustvu, većinom dolazi do zapaljenja vanjske jedinice koja je na zgradi i što je veća spratnost i sama postavka vanjske jedinice, dalazimo do momenta da nekada moramo i ljestvama, a nekada uspijemo i sa terase da gasimo - istakao je Miloš Radonjić, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj.

Ispravan uređaj, kvalitetna instalacija i odgovorno korištenje ključni su za sprječavanje nezgoda poput požara. Redovni servisi, osim prevencije od nezgoda, produžavaju i vijek vašeg klima uređaja.