latinica  ћирилица
22/07/2024 |  18:45 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Šest lica ubijeno staračkom domu u Daruvaru. Napadač ubio i majku (VIDEO)

Nezapamćena tragedija u Hrvatskoj. Pedesetjednogodišnji Krešimir Pahoki, ubio je šest, a ranio pet osoba, kada je sa vatrenim oružjem ušao u Dom za starija i nemoćna lica u Daruvaru.
Policija Hrvatske (foto: arhiva/EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Policija Hrvatske (foto: arhiva/EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Ubio je majku, korisnike Doma i zaposlene. Povrijeđeni se nalaze na bolničkom liječenu i trenutno su stabilnog zdravstvenog stanja. Saučešće predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću uputio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Nakon ubilačkog pohoda pištoljem, pobjegao je, ali ga je policija uhapsila u blizini jednog kafića. Svjedoci kažu da je sjedio mirno, naručio piće, a oružje spustio na sto.

Povrijeđeno je pet osoba, koji su prevezeni u bolnicu u Pakracu. Stigli su sa povredama glave i pluća i odmah im je ukazana ljekarska pomoć. Јedna osoba imala je lakše povrede i puštena je kući.

Majka izvršioca ubistva deset godina je korisnica Doma. Sin je rijetko posjećivao majku ali do sada kako prenose hrvatski mediji, nije bilo problema. Motiv ubistva nije poznat.

U domu je u trenutku zločina boravilo oko 20 korisnika. Preostali korisnici doma, njih 12 biće premješteni u drugu ustanovu. Svima će biti ukazana stručna i psihološka pomoć.

Napadač je 51-godišnji Krešimir Pahoki iz Donjeg Daruvara, penzionisani vojni policajac. 1996. godine Franjo Tuđman ga je odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti koja se dodjeljuje hrvatskim državljanima za časnu i uzornu službu.

Hratskoj policiji, poznat je od ranije, dva puta zbog narušavanja javnog reda i mira, i jednom zbog porodičnog nasilja.

Posljednji put, prije mjesec dana u alkoholisanom stanju, napao je poznanika i nanio mu teže povrede.