latinica  ћирилица
22/07/2024 |  19:12 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Zašto je politika važnija od spasavanja ljudi i imovine? (VIDEO)

Zahtjev za angažman helikoptera MUP-a Srbije koji bi pomogao u gašenju eventualnih požara, uputio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta minstara Staša Košarac. Odgovor očekivan – zahtjev odbijen. Krijući se iza zakona i opštih akata odgovornost prebacuju na Ministarstvo bezbjednosti, međutim suština je ista. Dok bošnjačka politička scena na čelu sa ministrom odbrane Zukanom Helezom, na nesreći i humanitarnom radu jača mišiće, u Srpskoj strahuju od novih požara.
Helikopter iz Srbije - Foto: RTRS
Helikopter iz SrbijeFoto: RTRS

Nepristupačna i udaljena mjesta otežavaju posao vatrogascima, koji svakodnevno u borbi sa vatrenom stihijom stavljaju život na kocku. Samo na području Trebinja 2/3 područja čini nepristupačni teren. Na određena mjesta ni vatrogasci ni ljudski faktor, ne može pristupiti. Zbog toga helikopteri imaju ključnu ulogu.

- Helikopteri izbace mnogo više vode i za kraće vrijeme sigurno je to mnogo značajan učinak. Pa vidjeli smo to proteklih dana Gacko i Ljubinje gdje uspješno lokalizovan požar na ovim terenima - rekao je Neđo Ćuk, zamjenik starješine teritorijalne vatrogasno – spasilačke jedinice Trebinje.

Prethodnih 10 do 15 dana angažovanost Helikopterskog servisa Srpske na maksimumu. U samo dan i po, izbačeno je 140 tona vode prilikom gašenja požara. Veliko opterećenje i za helikopter i posadu, zbog toga u narednim danima helikopter Srpske biće na servisu. U ovakvim okolnostima pomoć Srbije neophodna – njihov helikopter spreman da pomogne Srpskoj, potvrđuju nadležni.

- Sad u ovom trenutku mogu reći stvarno da je neophodna jer svaki minut može biti dragocjen. Trenutno nemamo ni jedan aktivan požar što ne može, što ne mora da znači da se neće desiti za sat vremena. Te bih opet na ovaj način da kažem spustio lopticu malo i zamolio ljude da politiku sklone sa strane da opet kažem nama profesionalcima omoguće da možemo da radimo svoj posao - poručio je Boban Kusturić direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Međutim, profesionalizam nije jača strana bošnjačkoj političkoj sceni. Nakon što je zahtjev za angažman helikoptera MUP-a Srbije stigao na adresu minstarstva odbrane u Savjetu ministara i sami smo tražili rezultat odluke. Odgovor očekivan - krijući se iza zakona i opštih akata odgovornost prebacuje na Ministarstvo bezbjednosti. Saopštenje u skladu sa dosadašnjim stavovima minstra odbrane Zukana Heleze, samo ljepše upakovano.

- U skladu sa navedenim zakonom međunarodna pomoć se traži nakon proglašavanja stanja prirodne ili druge nesreće, te naglašavamo da se ista može tražiti kada se vlastitim snagama i sredstvima ne može adekvatno odgovoriti na prirodnu i drugu nesreću - navode na upit RTRS- a iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara – Kancelarija za odnose s javnošću.

Iako nije potpisnik ovog odgovora, oličenje je on stavova Zukana Heleza, koji se nije mogao suzdržati mržnje i antagonizma prema Srbima. Umjesto da doprinosi gašenju požara i spasavanju života, on ga i danas rasplamsava preko društvenih mreža.

- Neću odobriti upotrebu helikoptera MUP-a Republike Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovaj zadatak uspješno mogu izvršiti domaće nadležne institucije Oružane snage Bosne i Hercegovine - kaže Zukan Helez ministar odbrane u Savjetu ministara.

Podsjećaju još jednom srpski predstavnici u BiH institucijama na neadekvatnost opreme kojom Helez konstantno bode oči.

- Neki žele da blokiraju, neki žele da kažu da postoji helikopter oružanih snaga BiH-a , niko ne umanjuje al to nisu adekvatni helikopteri koji to mogu da vrše - smatra Staša Košarac zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

Da politika bošnjačkog Sarajeva ruši bezbjednosni sistem BiH i regiona, smatraju u Srpskoj. Umjesto logične zahvalnosti prema Srbiji, uzvraća se huškačkom politikom.

- Na bazi ponude da vam neko spasava živote vaše i vašu imovinu, vi napravite huškačku politiku protiv Srbije. To je strašno - kaže Siniša Karan ministar bezbjednosti Republike Srpske.

A pokušao je Helez huškačkom politikom i prošle sedmice, kada je ironično Srbiji nudio pomoć na potencijalnim žarištima, zaboravivši da ono čime se hvali, helikopteri oružanih snaga BiH, nisu ni blizu kapaciteta samo jednog protivpožarnog helikoptera koji ima Srbija.