latinica  ћирилица
22/07/2024 |  19:58 | Autor: SRNA

Budimir: Povećane Trampove šanse

Profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Željko Budimir smatra da su šanse republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa povećane povlačenjem iz izborne trke aktuelnog DŽozefa Bajdena i gotovo izvjesnog imenovanja Kamale Haris za kandidata demokrata.
Željko Budimir (Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ) -
Željko Budimir (Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ)

- Kamala Haris /aktuelni potpredsjednik SAD/ još nije zvanično nominovana kao kandidat, ali je to gotovo izvjesno. Moja procjena je da je to jedan od najslabijih kandidata. Ona je iznuđeni kandidat - rekao je Budimir.

On je naglasio da su demokrate trenutno u nepovoljnijem položaju nego prije povlačenja Bajdena, a posebno nakon atentata na Trampa, koji je povećao izborne mogućnosti.

Budimir je za ATV rekao da ima još dosta do izbora, ali da su unutrašnji odnosi u SAD radikalizovani, da izbornu trku prati opasnost od nasilja, te da je u SAD izborni sistem komplikovan i sklon manipulacijama.

Budimir je ukazao i da ta zemlja na spoljnopolitičkom planu djeluje na način koji nije dobar za one države koje budu okarakterisane kao protivnici Amerike.