latinica  ћирилица
22/07/2024 |  21:32 | Autor: SRNA

Nagrada "Šušnjar" - Željki Avrić za zbirku pjesama "Izvan, iznutra"

Književna nagrada "Šušnjar" u 2024. godini dodijeljena je Željki Avrić za zbirku pjesama "Izvan, iznutra", saopštio je Organizacioni odbor Književnih susreta "Šušnjar 2024".
Književni susreti "Šušnjar"-arhiv - Foto: SRNA
Književni susreti "Šušnjar"-arhivFoto: SRNA

Ova nagrada dodjeljuje se afirmisanom piscu svih književnih rodova i vrsta, koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost, podstiče plemenita i patriotska osjećanja, uzimajući u obzir njegovo cjelokupno književno djelo, a odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je stručni žiri u sastavu Mirko Vuković - predsjednik, te članovi Zoran Kostić i Živojin Rakočević.

Autorka se odlikuje izuzetnom čistotom jezika i kreativnim korištenjem arhaizama, što njene stihove čini izrazito ekspresivnim i misaonim, saopšteno je iz Izdavačke kuće "4SE" iz Beograda, izdavača nagrađene knjige.

- Pjesme u ovoj zbirci, kombinacijom unutrašnjih i spoljnih vizura, otvaraju globalne i kosmičke horizonte, dok istovremeno obrađuju lokalne teme poput rata, mira, mržnje i ljubavi. Ova zbirka poezije spaja tradiciju i savremenost, i svojom angažovanošću poziva na odgovornost i akciju - ističe se u saopštenju.

Željka Avrić rođena je 1964. godine u Banjaluci, a živi i radi u Sremskoj Mitrovici. Piše poeziju, književne eseje i prikaze. Priloge objavljuje u časopisima za književnost, kulturu i umjetnost.

Do sada je objavila 11 zbirki poezije. Pjesme su joj prevođene na ruski i bugarski jezik. Više puta je nagrađivana za pjesme i cikluse pjesama. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske.

Nagrada će dobitnici biti uručena na književnoj večeri "Šušnjar 2024", koja se tradicionalno održava svakog 1. avgusta u Oštroj Luci.