latinica  ћирилица
23/07/2024 |  08:26 ⇒ 11:27 | Autor: RTRS

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i ambasador BiH u Kini, Siniša Berjan, zajedno sa menadžmentom kineske "Đongbo" grupacije, posjetili su jednu od fabrika grupacije u višemilionskom gradu Šingtai, provincija Hebei.
Kineski investitori - Foto: RTRS
Kineski investitoriFoto: RTRS

Osim proizvodnje teških konstrukcija za izgradnju autoputeva i prateće infrastrukture, ova fabrika proizvodi i visokotehnološke komponente za brzi željeznički saobraćaj.

Tokom posjete, delegacija je imala priliku da vidi napredne tehnologije i inovativna rješenja koja Đongbo grupacija primjenjuje u svojoj proizvodnji.

Prethodno, Baštinac i Berjan održali su konstruktivan radni sastanak sa predsjedavajućim grupacije i predsjednikom Upravnog odbora u sjedištu grupacije u Pekingu.

Predstavnici kineske grupacije su izrazili svoju duboku zainteresovanost za ulaganje u zelenu energiju u Republici Srpskoj, koju su posjetili prošlog juna posredstvom Ambasade BiH u Kini.

Ova inicijativa je rezultat kontinuiranih napora da se privuku strani investitori u sektor obnovljivih izvora energije, što je ključni prioritet Vlade Republike Srpske. Tokom sastanka, predstavljene su napredne metode proizvodnje koje su usmjerene na održivost i energetsku efikasnost, što je u potpunosti u skladu sa strategijom zelene energije koju Republika Srpska namjerava da razvija.

Đongbo grupacija je osnovana 1991. godine u Pekingu i trenutno posjeduje 26 fabrika širom svijeta, od kojih je 14 locirano u Kini, sa više od 10.000 zaposlenih. Angažovani su u različitim sektorima, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije, izgradnju putne i željezničke infrastrukture, međunarodnu trgovinu i logistiku.

Grupacija je do sada učestvovala u brojnim projektima u Kini i mnogim zemljama širom svijeta, i njihovo iskustvo i ekspertiza predstavljaju značajan potencijal za buduću saradnju.

Ova posjeta i sastanci označavaju važan korak u jačanju ekonomskih odnosa između Republike Srpske i Kine, sa ciljem da se promoviše održivi razvoj i investicije u sektoru zelene energije. Ovakve inicijative doprinose unapređenju privrednog ambijenta i stvaranju novih radnih mjesta, što je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i cjelokupnu ekonomiju Republike Srpske.