latinica  ћирилица
23/07/2024 |  08:26 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

Macura: Srbija lider na Zapadnom Balkanu u finansijskoj podršci porodicama (VIDEO)

Srbija je lider na Zapadnom Balkanu, ali i u odnosu na mnoge države u Evropi u smislu finansijske podrške porodicama. Izmjenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa djecom, koji je predložilo Ministarstvo za brigu o porodici, za prvo dijete od 1. novembra isplaćivaće se 500.000 dinara, a za drugo dijete 600.000 dinara, rekla je ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura.
Tatjana Macura - Foto: RTRS
Tatjana MacuraFoto: RTRS

Macura je gostujući u našem Јutarnjem programu istakla da je problem nataliteta tišti i Srbiju u Srpsku i da je izazov za sve moderne porodice da se uradi nešto više na usklađivanju rada i roditeljstva.

- Mi trenutno bilježimo dramatičan pad nataliteta što predstavlja dugoročne posljedice na tržište rada, ali tu je i dobra vijest a to je trend porasta životnog vijeka čovjeka - kaže Macura.

Srbija je, ističe ona, visoko na ljestvici rodne ravnopravnosti u svijetu, ima strategiju o rodnoj ravnopravnosti i mnoge dokumente koji su proizišli iz strategije.

- Imamo veliki indeks rodne ravopravnosti. Oko 40 odsto žena učestvuje u zakonodavnom procesu, u Parlmentu sjedi preko 30 odsto žena, na čelu Skupštine se nalazi žena, a u Vladi su žene koje drže veoma važne i ozbiljne resore - ističe ona.

Macura je navela podatak da je od početka godine u Srbiji ubijeno 13 žena. Prema njenim riječima, najvažniji korak u borbi protiv nasilja je ekonomsko osnaživanje žena, žrtava porodičnog nasilja, kako bi mogle da se udalje od nasilnika na pravi način.

- Mi prepoznajemo kao takvo ekonomsko nasilje kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Nažalost, nismo razvili mehanizme da ga i na pravi način razvijemo kada prepoznamo to nasilje. Јedan od zadataka u Vladi će biti, između ostalog, i podrška žrtvama nasilja u pogledu ekonomskog osnaživanja - navodi Macura.

Prema njenim riječima, one karike u lancu kada je u pitanju institucionalna podrška, a koje ne pružaju adekvatnu podršku žrtvama, potrebno je da se na pravi način identifikuju.