latinica  ћирилица
23/07/2024 |  08:50 ⇒ 11:00 | Autor: SRNA

Košarac: Nema odustajanja od Ustava, Dejtonskih nadležnosti i mehanizma koordinacije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Republika Srpska neće odustati od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, pri čemu posebno insistira na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Za to nam je potrebno partnerstvo sa strukturama iz FBiH, ali one očigledno bježe od rješenja - rekao je Košarac.

Navodeći da je jasno da je finansijska pomoć EU često uslovljena političkim kriterijumima i da se uvijek modelira nešto što je izvan Ustava i Dejtona, Košarac je konstatovao da je to neprihvatljivo.

- Moramo naći okvir i način da ispunimo standarde EU uz puno uvažavanje Ustava, dejtonskih nadležnosti i mehanizma koordinacije. To je nekada teško i sporo, ali od tih principa se ne može odustati - poručio je Košarac za današnji sarajevski "Dnevni avaz".

On je ocijenio da odnose u BiH dodatno usložnjava činjenica da "trojka" svakodnevno očekuje odjek Sarajeva i SDA, pokušavajući da se pozicionira kod glasačkog tijela.

- Često imaju izrazito radikalne stavove na fonu politika Bakira Izetbegovića. Nekada su zaista blijeda kopija SDA u institucijama na nivou BiH - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, evidentno je da je u BiH i dalje prisutan jak uticaj međunarodnog faktora, što se odražava na urušavanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, kao i na urušavanje međusobnog povjerenja i mogućnosti unutrašnjeg dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Niz je primjera koji to dokazuju. Dogovor koji su domaći politički lideri postigli u Laktašima trajao je samo onoliko koliko je bilo potrebno da se određene strukture vrate u Sarajevo - konstatovao je Košarac.

Ističući da energiju treba usmjeriti na unutrašnji dogovor sa predstavnicima druga dva naroda, Košarac je ocijenio da predstavnici FBiH treba da pokažu hrabrost, odgovornost i politički stav spram realnosti da Kristijan Šmit nema legitimitet visokog predstavnika.

- Nisu se odredili ni prema namještenom i politički montiranom procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojem se sudi samo zbog toga što je svoj posao radio u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske, kao i činjenice da ne želi da se povinuje samovolji nelegitimnog stranca Šmita - rekao je Košarac.

On je ponovio da je rješavanje problema u vezi sa namjerom Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, nulti prioritet ministarstva na čijem je čelu i da su preduzete brojne aktivnosti kako ovo bilo spriječeno.