latinica  ћирилица
23/07/2024 |  10:34 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

Zašto je MIP BiH prekršio vlastitu odluku o odobrenju preleta helikoptera Srbije? (FOTO)

Iako u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara BiH postoji dokument od 15. decembra 2023. u kojem jasno stoji da je Ministarstvo saglasno sa preletom/slijetanjem aviona/helikoptera preko i na teritoriji BiH za 2024. godinu, u proteklih nekoliko dana ministarstva u Savjetu ministara, kojima rukovode Bošnjaci još ne dozvoljavaju dolazak helikoptera iz Srbije koji bi učestvovao u gašenju požara na teritoriji Republike Srpske.
Helikopter iz Srbije - Foto: RTRS
Helikopter iz SrbijeFoto: RTRS

Ambasada Republike Srbije je već dva puta slala zahtjev za prelet i slijetanje helikoptera MUP-a Srbije u svrhu gašenja požara u Srpskoj, međutim odgovora još nema.

Postavlja se pitanje zašto je prekršeno odobrenje iz 2023. godine i nije dozvoljen prelet helikoptera Srbije za gašenje požara u Gacku?

Nota MIP BiH iz 2023. godine

RTRS je takođe u posjedu dokumenta Ministarstva inostranih poslova BiH, u kojem se vidi da ovo ministarstvo izražava poštovanje Ambasadi Srbije u Sarajevu u vezi note od 10. maja 2024. godine, te da saopštava da su nadležni organi BiH informisani o preletu/slijetanju aviona/helikoptera na teritoriji BiH za 12. maj 2024. godine.

Nota MIP BiH od 10. maja 2024.

U dokumentu stoji da se letovi izvode u okviru godišnje diplomatske saglasnosti od 20. decembra 2023. godine.