latinica  ћирилица
23/07/2024 |  10:40 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

Dodik demantovao Heleza: Helikopteri Srbije mogu da izbace 65 tona vode, a OS BiH manje od dvije tone (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u našem Јutarnjem pogramu da je ranije potpisan sporazum o saradnji sa Srbijom kada je riječ o pomoći prilikom gašenja požara, te naveo da je sada to problematizovano u Sarajevu, iako BiH nema kapacitete za ovakve intervencije, prvenstveno jer raspolaže sa zastarjelom opremom i helikopterima koji nisu bezbjedni.
Helikopter MUP-a Srbije (foto: instagram.com/mupsrbije) -
Helikopter MUP-a Srbije (foto: instagram.com/mupsrbije)

- Mnogo zahvalnosti dugujemo Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću jer su prihvatili poziv da stacioniraju jedan helikopter u Trebinju. Kada izbije požar i ako djelujete brzo, velike su šanse da ćete spriječiti njegovo širenje - istakao je Dodik.

On je rekao da je, zbog konfiguracije terena i potrebe za ispašom, veliki broj požara namjerno izazvan, što traži veliki angažman koji iscrpljuje ljudske i materijalne resurse.

- Republika Srpska danas ima veći kapacitet za gašenje požara nego što ima Federacija. Prošle godine je naš Helikopterski servis bio angažovan na gašenju požara u Federaciji - naveo je Dodik.

Govoreći o kapacitetima Srbije, Dodik je rekao da helikopteri u jednom naletu mogu izbaciti 65 tona vode, dok helikopteri Oružanih snaga BiH mogu da ponesu tonu i 800 kilograma, što demantuje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji tvrdi drugačije i poredi resurse sa Srbijom.

- BiH, odnosno Oružane snage imaju helikoptere koji su neispravni. Nisu bezbjedni. Јedan helikopter se srušio - istakao je Dodik.