latinica  ћирилица
23/07/2024 |  10:40 | Autor: TANЈUG

Linta: Gradonačelnik Dubrovnika raspiruje mržnju prema Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas da je gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković govorom u mjestu Čista Velika kod Šibenika po ko zna koji put raspirio bjesnu mržnju prema Srbima i najdublje vrijeđao i ponižavao srpske žrtve genocida u NDH i njihove potomke, kao i sve druge žrtve, navodi se u saopštenju.
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Dodaje se da je Franković na kraju govora pozvao prisutne da njih i njihovu djecu vode dvije rečenice koje će ih uvijek pozivati da budu spremni obraniti svoju domovinu a one su "Bog i Hrvati" i "Za dom spremni".

Ocjenjuje se da se u Hrvatskoj antifašizam ne neguje kao civilizacijska tekovina već kao nužno zlo iz spoljnopolitičkih razloga i da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" postao normalan u javnosti.

Tome je, kako se navodi, doprinijela preporuka Savjeta za suočavanje sa prošlošću hrvatske vlade iz 2018. godine da se ovaj pozdrav može koristiti od strane udruženja veterana HOS-a, koji poštuju tradicije genocidne NDH.

Navedena odluka je bila samo jedan od razloga da se ustaški pozdrav počne još masovnije koristiti u javnom prostoru, ističe se u saopštenju.