latinica  ћирилица
23/07/2024 |  11:12 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

U Arhivu Srpske otvorena izložba dokumenata koji su prethodili Prvom svjetskom ratu (VIDEO)

U Arhivu Republike Srpske u Banjaluci danas je otvorena izložba tri dokumenta koji su prethodili Prvom svjetskom ratu, a čime se obilježava 110. godine od početka Velikog rata.
Izložba u Arhivu Srpske -
Izložba u Arhivu Srpske

Izložbu je otvorila ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić koja je istakla da je u saradnji sa Državnim arhivom Srbije ova izložba upriličena i u Trebinju, Foči, Zvorniku i Doboju.

- Tako će građani imati mogućnost da vide dokumenta koja su u veoma kratkom intervalu upućena Kraljevini Srbiji od Austrougarske - rekla je Stojičićeva novinarima.

Ona je dodala da je veoma bitno da je Unesko prepoznao vrijednost upućenog Telegrama objave rata, koji je uključen u registar "Pamćenje svijeta" i kao takav je dobio još veću vrijednost.

- Arhiv Republike Srpske se potrudio da uveća dokumenta kako bi se mogao pročitati sadržaj tih dokumenata. Tadašnji francuski jezik, jezik diplomatije bio je jezik na kojem su upućeni dokumenti, a urađen je prevod za naše građane - rekla je Stojičićeva.

Ona je istakla da je ova izložba još jedan vid kulturne saradnje Republike Srpske i Srbije, što i jeste cilj da se nakon održavanja Svesrpskog sabora jača saradnja na polju kulture.

- Izložba je dobra prilika da i dva resorna ministarstva Republike Srpske i Srbije kao nosioci aktivnosti doprinesu da se ova izložba i realizuje - kaže Stojičićeva.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je novinarima da će ova važna istorijska dokumenta biti dostupna javnosti u pet gradova Republike Srpske i dvadesetak gradova Srbije do nedjelje, 28. jula.

- Istovremeno je otvorena izložba u pet gradova Srpske i dvadesetak gradova Srbije. Uključili su se skoro svi značajniji regionalni istorijski arhivi - rekao je Stojnić.

On je rekao da su javnosti predstavljeni posljednji dani Јulske krize kroz dokumenta od ultimatuma 23. jula, preko koncepta odgovora Vlade Kraljevine Srbije 25. jula, do telegrama primljenog 28. jula 1914. godine, kojim je i zvanično počeo Prvi svjetski rat, čime je čovječanstvo gurnuto u sukob globalnih i do tada neviđenih razmjera.

Riječ je dokumentima - Austrougarski ultimatum Srbije, koncept odgovora Vlade Kraljevine Srbije na ultimatum i telegram objave rata, koji se nalazi u Uneskovom registru "Pamćenje svijeta".

Originalni dokumenti čuvaju se u Državnom arhivu Srbije u Beogradu, gdje su izloženi u isto vrijeme kada i kopije u Arhivu Republike Srpske.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, kao i predstavnici akademske zajednice.